Prețurile cresc în România – Noi scumpiri de la 1 ianuarie 2019

În acest an facturile la energia electrică au crescut cu 20%. În continuare se anunță scumpiri pentru consumatorii casnici. Prețurile din piețele de energie vor crește ceea ce va putea duce la un alt val de scumpiri anul viitor. Deci din 1 ianuarie 2019 putem să ne așteptăm la facturi mai mari, deși încă nu s-a anunțat asta.

Care orașe plătesc cel mai mult? Consumatorii din capitală care au ca furnizor de energie Enel-ul plătesc 450 lei/MWh. În orașele din Oltenia consumatorii plătesc 499 lei/MWh pentru energia electrică furnizată de CEZ.  Prețul de vânzare a energiei fără TVA pentru consumatorii casnici a fost de 477 lei/MWh în al doilea trimestru al anului 2018.

Mai mult de 95% dintre consumatorii casnici de energie electrică din România au contracte cu ENEL, E.ON, CEZ, ELECTRICA. Aceștia sunt cei patru Furnizori de energie electrică din țara noastră. Dacă vrei să schimbi un furnizor de energie electrică poți face asta gratuit, oricând dorești. Pur și simplu poți renunța la furnizorul de acum și să optezi pentru un alt furnizor de energie electrică. Mare atenție ce furnizor de energie electrică alegi, la ce scrie în contract (obiectul contractului, obligații cu privire la vânzarea și cumpărarea energiei electrice, tarifele, livrarea, riscurile, aspecte legate de neîndeplinirea obligațiilor). Este posibil ca furnizorul să-ți majoreze la un moment dat factura.

Românii au început să facă schimbări, să renunțe la firmele vechi și să apeleze la alți furnizori. Vechiul furnizor nu se poate opune transferului unui client la alt furnizor. Nu poate face asta nici măcar atunci când respectivul client are restanțe la factura de energie. Desigur recuperarea creanțelor se face, dacă este cazul, prin metode legale.

Ministerul Finanțelor crește acciza la alcool, țigări, carburanți. Deci din 1 ianuarie 2019 românii vor plăti mai mult pentru alcool, bere, țigări, benzină, motorină. Prin creșterea accizelor la aceste produse proporțional cu rata inflației, se vor mări și prețurile lor. Potrivit unui document care a fost publicat de site-ul Ministerului Finanțelor, accizele vor fi mai mari cu 3,15%.

Creșterea inflației a dus la creșterea accizelor. Guvernul a promis eliminarea supraaccizei pentru carburanți în data de 11 septembrie 2018, dar se pare că acest lucru nu se va realiza încă. De asemenea s-a spus că până la sfârșitul acestui an se va elimina această suprafiscalitate. Mai este foarte puțin până în 2019, deocamdată nu s-a concretizat nimic, dar este clar că suprafiscalitatea va duce la creșterea prețurilor. Acest lucru s-a întâmplat de anul trecut și până în septembrie 2018.

Din data de 1 ianuarie 2019 cresc accizele la carburanți, la țigarete, băuturi alcoolice. Din păcate nu se ține cont de puterea de cumpărare a populației, de impactul pe care îl va avea nivelul accizelor asupra prețurilor, ci doar de inflație.

De la 1 ianuarie 2019 salariile vor crește cu încă 25%. Procentul este mic, deci creșterea salariului minim pe economie este de fapt o creștere a impozitării pe muncă. Se dorește aducerea de bani la buget, dar nu se ține cont de populație, pentru că această creștere este prea mică comparativ cu inflația.

În acest an România a avut cea mai ridicată inflație. Din luna aprilie 2018, inflația în România a crescut de la 4,3% la 4,6%. De asemenea, inflația a crescut și în alte țări UE dar nu atât de semnificativ ca în țara noastră. De exemplu în Grecia rata anuală a inflației este de 0,8%, în Irlanda este de 0,7%, iar în Estonia de 3,1%.

Creșterea anuală a prețurilor la energie, servicii, alcool, alimente și țigări se datorează inflației, majorării taxelor. Politicile fiscale contribuie și ele la devalorizarea leului în raport cu dolarul și euro. Toate acestea duc la creșterea prețurilor mai ales la carburanți. Și în 2019 românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a plăti benzina sau motorina, pentru a-și alimenta mașina.

În 2018 scumpirile la carburanți au fost mari comparativ cu anul 2017. De exemplu prețul la benzină a crescut semnificativ, cu mai mult de 10% anual:

  • În decembrie 2017, prețul la benzină era 5.16 lei/litru
  • În iunie 2018, prețul la benzină era 5,699 lei/litru
  • În prezent prețul la benzină a ajuns aproape de 6 lei/litru în unele stații din țară.
  • Dacă ne referim la carburanții premium, aceștia au trecut pragul de 6 lei/ litru.

Prețurile la motorină au crescut de asemenea, cu cel puțin 11%:

  • În iunie 2017, prețul la motorină era 4,449 lei/litru
  • În iunie 2018, prețul la motorină a fost de 5,770  lei/litru
  • În prezent prețul la benzină a ajuns la 5,89 lei/litru.

Prețurile la carburanți în Europa sunt mai mici, de exemplu în Polonia, Cehia, Letonia, Bulgaria. Sunt țări care au un nivel de trai mai ridicat și prețul la carburanți  mai mic. Acest lucru a fost observat în Austria și Spania. În Austria prețul motorinei este de 1,26 euro/litru, în România este de 1,27 euro/litru. În Luxemburg prețul motorinei este de 1,13 euro/litru. În Bulgaria prețul benzinei este de 1,14 euro/litru, în țara noastră este de 1,25 euro/litru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata