David Arakhamia: Abramovici a făcut o treabă bună în plin război în Ucraina

Foto: clujtoday.ro
11

În Ucraina, Roman Abramovici ar fi fost de acord să facă un pas extrem de important în războiul provocat de Vladimir Putin.

Din declarațiilor pe care consilierul prezidenţial ucrainean David Arakhamia le-a făcut pentru Voice of America, fostul patron al echipei engleze de fotbal Chelsea a acceptat cererea de a contribui la negocierea încetării invaziei ruse.

De altfel, această informație a fost dezvăluită de Il fatto Quotidiano.

În afirmaţiile lui Arakhamia, „El a negociat coridoarele umanitare de la Mariupol și a salvat viețile civililor ucraineni”. La majoritatea acordurilor s-a ajuns datorită lui „– a adăugat apropiatul lui Zelenski. Acesta a arătat că Abramovici  a făcut o treabă bună în ceea ce privește coridoarele umanitare de la Mariupol, Berdiansk, Zaporijia, dar nu a putut face nimic pentru coridoarele de la Bucea și Makarov, nordul Kievului și Regiunea Cernihiv.

„De îndată ce va apărea oportunitatea, cu siguranță îl voi suna pe Abramovici pentru a proteja interesele ucrainene”, a spus oficialul.

Mai mult, acesta a mai precizat că este probabil, ca omul de afaceri rus să fie rugat să-și aducă contribuția la crearea unui coridor care să permită ieșirea persoanelor aflate în combinatul chimic Azot – 568 de civili, printre care şi 38 de copii.

La începutul lunii iunie, Abramovici a primit o lovitură uriașă. Două avioane ale oligarhului rus au fost puse sub sechestru în Statele Unite.

Cele două avioane, un Boeing 787-8 Dreamliner, și un Gulfstream G650ER, aparțineau miliardarului rus printr-o serie de companii fantomă. Un judecător federal din New York a semnat un mandat care autorizează confiscarea de către Departamentul de Justiție al SUA a două avioane deținute de oligarhul rus Roman Abramovici.

Loviturile primite de oligarhul rus din cauza invaziei Rusiei

La o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Abramovici a declarat că va vinde renumitul club de fotbal londonez Chelsea, pe care l-a deținut timp de aproape două decenii, și că va folosi încasările pentru „a aduce beneficii tuturor victimelor războiului din Ucraina”.

În luna martie, miliardarul rus Roman Abramovici și doi negociatori ucraineni au suferit ușoare exfolieri ale pielii și dureri de ochi în timpul discuțiilor dintre Ucraina și Rusia, în Turcia. Incidentul nu a fost considerat grav.

Abramovici a acționat ca intermediar între Rusia și Ucraina, făcând naveta între Moscova, Kiev, Istanbul, Varșovia și nu numai, având discuții menite să pună capăt conflictului, a susținut  purtătorul său de cuvânt.

De altfel, rolul de negociator al lui Abramovici în cadrul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina nu este în calitate oficială. El nu acționează ca parte a unei delegații rusești sau ca mediator rus.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata