Organizația Meteorologică Mondială : În Europa, temperaturile au crescut mai mult decât în restul lumii în ultimele trei decenii.

49

Un raport dat publicității, arată că valurile de căldură din Europa ar fi putut cauza mai mult de 20.000 de decese. În acest sens, Europa se confruntă cu o adevărată problemă iar Organizația Meteorologică Mondială a afirmat că temperaturile au crescut pe Bătrânul Continent mai mult decât în restul lumii în ultimele trei decenii.

Astfel, Valurile de căldură din timpul verii din Franța, Germania, Spania și Marea Britanie au cauzat peste 20.000 de decese „în exces”, se arată într-un raport publicat joi, care compilează cifrele oficiale.

Numărul de decese în 2022, mai mare decât se estima

În contextul climatic, temperaturile au atins aproape 40 de grade Celsius sau mai mult, de la Paris la Londra în anul 2022, iar climatologii de la grupul World Weather Attribution spun că astfel de temperaturi ridicate ar fi fost „practic imposibile” fără schimbările climatice.

Concret, un val de căldură din anul 2003 a provocat peste 70.000 de decese în exces în Europa, în mare parte în Franța, și a determinat multe țări să implementeze măsuri precum sisteme de avertizare timpurie, cerând oamenilor să verifice ce fac ceilalți și deschizând școli cu aer condiționat.

„Este posibil ca aceste măsuri și planurile de acțiune conexe să fi atenuat o parte din impactul valurilor de căldură din 2022, dar numărul de decese a fost totuși „mai mare decât se estima”, a declarat Chloe Brimicombe, cercetător în domeniul valurilor de căldură la Universitatea din Graz, Austria.

„Consider că acesta este … cel mai puternic impact al valului de căldură din 2003 încoace”, a declarat ea pentru Reuters.

Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât restul lumii

Din punct de vedere demografic, deoarece autoritățile nu atribuie majoritatea deceselor în mod direct căldurii, statisticienii folosesc formula excesului pentru a face o estimare, analizând câte persoane au murit într-o anumită perioadă mai mult decât ar fi de așteptat în comparație cu un nivel de referință istoric.

În contextul medical, căldura poate ucide prin inducerea unei insolații, care deteriorează creierul, rinichii și alte organe, dar poate declanșa și alte afecțiuni, cum ar fi un atac de cord sau probleme respiratorii.

Concret, Organizația Meteorologică Mondială a declarat în această lună că Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât restul lumii în ultimele trei decenii, în timp ce Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a declarat că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată.

Exemplu: Franța a raportat aproximativ jumătate din decesele excedentare ale verii în Europa de Vest, cu un total de 10.420.

Excesul de decese a ajuns la 3.271 în Anglia și Țara Galilor în timpul verii, a raportat Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie.

Spania a înregistrat 4.655 de decese atribuite căldurii în perioada iunie-august, în timp ce agenția germană de sănătate a raportat 4.500 de decese.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro