Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de mai bine de o lună comunică doar telefonic, cu soţia sa Olena Zelenska.

40

Soția președintelui ucrainean a oferit un interviu în care a vorbit despre cum arată viața într-o țară bombardată de Rusia. Olena Zelenska și soțul ei au decis să rămână în Ucraina în timpul războiului, pentru a înfrunta agresiunea Federației Ruse.

Olena Zelenska: Ne-a fost interzis. Cum comunică cu Volodimir Zelenski

Astfel, într-un interviu oferit pentru CNN, Olena Zelenska a fost întrebată dacă și-a mai văzut soțul de la începutul războiului, însă răspunsul pe care l-a dat a fost neașteptat.

Aceasta a spun că nu l-a mai văzut pe Volodimit Zelenski de mai bine o lună, precizând că soțul ei și echipa sa locuiesc în biroul președintelui și că ea și copii ei nu au voie să rămână acolo.

În declaraţia sa, ”Volodimir și echipa sa locuiesc, de fapt, în biroul președintelui. Din cauza pericolului, ne-a fost interzis, mie și copiilor mei, să rămânem acolo. Așadar, de mai bine de o lună comunicăm doar telefonic”, spune Olena Zelenska.

În această perioadă, ea și cu președintele Ucrainei au decis să rămână în țară pentru a înfrunta agresiunea rușilor. Volodimir Zelenski se ocupă cu lupta militară împotriva trupelor lui Vladimir Putin, în timp ce soția sa se ocupă de problemele umanitare și ale copiilor. Prima doamnă a Ucrainei  dorește să crească nivelul de conștientizare la nivel mondial în ceea ce privește suferința ucrainenilor.

Olena Zelenska: Volodimir Zelenski este un sprijin de încredere

Prima doamnă a Ucrainei are numai cuvinte de laudă la adresa soțului ei și spune că acesta a fost și va rămâne un sprijin de încredere pentru ea și acum a arătat acest lucru și în contextul războiului.

În opinia sa, ”Întotdeauna am știut că el a fost și va fi un sprijin de încredere pentru mine. Apoi a devenit un tată minunat și un sprijin pentru familia noastră. Și acum a arătat aceleași trăsături. El nu s-a schimbat. Doar că mai mulți oameni l-au văzut acum prin ochii mei”, mai spune Olena Zelenska.

Copiii privesc în esență

Soția lui Volodimir Zelenski spune că cei mici înțeleg singuri ce se întâmplă și că acestora nu trebuie să li se explice nimic în mod specific. De asemenea, ea a mai spus că cei mici privesc lucrurile altfel față de adulți.

În explicaţiile sale, ”Din fericire, copiii sunt cu mine. Și, după cum am spus, când există cineva de care trebuie să ai grijă, acest lucru este foarte disciplinant. Apropo, se aplică și copiilor înșiși — aceștia au crescut dramatic în această perioadă și se simt responsabili unul pentru celălalt și pentru cei din jurul lor.

Nu trebuie explicat nimic în mod specific. Vorbim doar despre tot ce se întâmplă. Când mă uit la interviurile copiilor din Bucha sau aud poveștile prietenilor mei despre copiii lor, îmi dau seama că cei mici nu înțeleg totul la fel cum o fac adulții. Ei privesc în esență. Așa cum a spus un copil mic: ”De ce sunt rușii atât de răi cu noi? Au fost bătuți acasă?”, a preciza prima doamnă a Ucrainei.

Ucrainenii, ținta numărul unu pentru Rusia

În cadrul aceluiași interviu, soția lui Volodimir Zelenski a fost întrebată cum face față amenințării rusești, având în vedere că soțul ei declara, la puțin timp după începerea războiului, că el și familia sa sunt ținta Rusiei.

În opinia sa, ”Din anumite motive, mi se pune în mod constant această întrebare. Dar dacă te uiți cu atenție, devine clar că fiecare ucrainean este o țintă pentru ruși: fiecare femeie, fiecare copil. Cei care au murit zilele trecute din cauza unei rachete rusești în timp ce încercau să fugă din Kramatorsk nu erau membri ai familiei prezidențiale, erau doar ucraineni. Deci ținta numărul unu pentru inamic suntem noi toți”, a spus Olena Zelenska pentru sursa anterior citată.

Jumătate din copiii ucraineni au fost nevoiți să fugă

Olena Zelenska a mai spus că este devastator să îi vadă pe copii suferind într-o zonă de război, subliniind că se simte de parcă ar fi fost aruncați cu decenii în urmă.

”Simt că am fost aruncaţi cu ani şi decenii în urmă. Acum nu vorbim despre alimente sănătoase, ci despre alimente în general. Este vorba despre supravieţuirea copiilor noştri! Nu mai discutăm, ca înainte, despre care este cel mai bun echipament pentru şcoli – [în schimb] este pusă sub semnul întrebării educaţia pentru milioane de copii. Nu mai putem vorbi despre un stil de viaţă sănătos pentru copii – obiectivul numărul unu este de a-i salva”, spune aceasta.

Potrivit declarațiilor sale, jumătate dintre copiii ucraineni au fost forțați de context să plece în alte țări, în timp ce alte câteva mii au fost răniți atât fizic, cât și psihic.

”Pe 23 februarie (cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina – n.r.), ei erau studenţi europeni obişnuiţi, cu un program şi planuri pentru vacanţe”, spune Olena Zelenska.

Propaganda din Rusia este fără precedent

Prima doamnă a Ucrainei a fost întrebată dacă are un mesaj pentru mamele din Rusia, însă a preferat să spună că acum toată lumea poate vedea crimele de război ale armatei Federației Ruse, cu toate că propaganda rusească actuală a depășit propaganda lui Goebbels în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aşadar, ”Nivelul propagandei ruseşti este adesea comparat cu propaganda lui Goebbels din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, după părerea mea, îl depăşeşte (…) Acum toată lumea poate vedea crimele de război (…) dar problema este că ruşii nu vor să vadă ceea ce vede întreaga lume (…) Ei nu vor să audă şi să vadă. Nu mă voi mai adresa lor”, spune aceasta.

Nu în ultimul rând, soția lui Volodimir Zelenski spune că este important ca războiul să nu devină o rutină, adăugând ”nu vă obişnuiţi cu durerea noastră”.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata