Emil Boc: Şomajul va ajunge la 7,5% la finele lui 2010

14

Premierul Emil Boc a declarat luni (11 ianuarie 2010) în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului dedicată dezbaterii proiectului de buget, că până la finele anului 2010 valoarea medie a şomajului va fi de 7,5%, în comparaţie cu 7,8% la sfârşitul lui 2009.

„Şomajul nu va fi mai mare în 2010. Chiar dacă vom avea o creştere la început de an şi în prima partea a lui, în partea a doua a anului vom coborî sub numărul de şomeri pe care l-am avut în 2009.
Dacă media şomajului a fost de 7,8% în anul 2009, vom ajunge la 7,5% la finele anului 2010 şi avem sumele financiare prevăzute în buget pentru a asigura resursele ca fiecare om care va intra în şomaj să ştie că are sprijin din partea statului, pe cel puţin două componente”, a spus primul-ministru.

Emil Boc a subliniat că „nimeni din această ţară nu va fi uitat, nimeni nu va fi abandonat”, deoarece oamenii nu reprezintă statistici sau cifre abstracte. Printre măsuri, Boc a menţionat nu doar ajutorul de şomaj, ci şi politicile sociale active, precum sprijinul financiar pentru firmele care angajează şomeri sau persoane cu vârsta de peste 50 de ani, dar şi susţinerea recalificării profesionale. Premierul a reiterat că obiectivele pentru 2010 sunt: o creştere economică de 1,3% şi un deficit bugetar de 5,9%.

El a subliniat că România şi-a respectat angajamentele faţă de organismele internaţionale (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială), creând premise pentru existenţa unor resurse financiare care să pregătească o creştere economică. Boc a susţinut că onorarea acestor promisiuni constituie şi o garanţie a seriozităţii României, în ce priveşte realizarea reformelor.

În acest sens, el a spus că salarizarea unitară, legea pensiilor, descentralizarea, responsabilitatea fiscală, legile educaţiei constituie reforme necesare modernizării ţării.
„Am orientat, în contextul intern şi internaţional, resursele bugetare pe două componente.
Pe de o parte să ne asigurăm că avem un motor al creşterii economice în condiţiile de criză – pe de o parte fiscalitatea, pe de alta investiţiile – şi în al doilea rând să ne asigurăm că obligaţiile sociale ale statului sunt asigurate: plata salariilor, a pensiilor şi a altor alocaţii”, a spus Emil Boc.

El a reiterat că în 2010 nu vor creşte impozitele şi taxele, cota unică fiind menţinută la nivelul de 16%. Premierul a declarat că acest lucru constituie un stimulent foarte important pentru mediul de afaceri autohton şi pentru investitorii străini, dar şi o resursă financiară care să genereze locuri de muncă.

Emil Boc a reliefat că la nivelul Uniunii Europene România are unul dintre cele mai scăzute nivele ale fiscalităţii, mai ales în domeniul impozitelor directe, ocupând locul 23 din punct de vedere al nivelului cotelor de impunere aplicate pentru profiturile realizate de persoanele juridice şi locul 25 la cota de impunere pe veniturile realizate de persoanele fizice.

Premierul a mai precizat că Guvernul nu are în vedere majorarea TVA, ţara noastră situându-se la nivel mediu în cadrul UE în ce priveşte taxa pe valoare adăugată.
„În 2010 nu se majorează contribuţiile la asigurări sociale, rămân la acelaşi nivel din anul 2009.
De asemenea, se continuă aplicarea măsurii neimpozitării profitului reinvestit. (…) 6,5% din PIB va pleca spre investiţii, în termeni reali 35,2 miliarde de lei, sume mult mai mari faţă de anii în care am avut creştere economică”, a mai spus primul-ministru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata