Sistemul Starlink al lui Musk a reușit să zădărnicească planurile lui Putin de a izola Ucraina de restul lumii

Foto: bani,md
144

În Ucraina, sistemul Starlink al lui Musk, format dintr-un roi de sateliți de dimensiunea unor mese care zboară la doar 200 de kilometri deasupra ţării și asigură accesul la internetul de mare viteză, a devenit o soluție salvatoare neașteptat de eficientă pentru ucraineni, atât pe câmpul de luptă, cât și în bătălia informațională pentru opinia publică, scrie Politico.

Conexiunea Ucrainei la această rețea de sateliți a reușit să zădărnicească planurile lui Putin de a izola țara de restul lumii și a oferit Kievului o victorie de care avea mare nevoie într-un conflict ce pare fără sfârșit.

Concret, de fiecare dată când Oleksii și colegul său artilerist nimeresc un obiectiv al armatei ruse, îi mulțumesc celui mai bogat om din lume: Elon Musk.

Angrenați în luptele de la sud de Izium, una din cele mai fierbinți zone de pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, Oleksii se numără printre utilizatorii sistemului de comunicații prin satelit Starlink, operat de compania SpaceX a miliardarului american Elon Musk.

Când plănuiește lansarea unui contraatac sau a unui baraj de artilerie, Oleksii își sună superiorii pentru a primi cele mai noi ordine printr-un dispozitiv de receptare a semnalelor transmise prin satelit montat și camuflat într-o groapă săpată în grădina unei căsuțe părăsite.

Echipamentul de înaltă tehnologie este legat la un generator de electricitate zgomotos care trebuie să rămână în funcțiune jumătate de zi.

Când nu se luptă, soldații ucraineni țin pasul cu știrile și se joacă Call of Duty – totul mulțumită lui Elon Musk

Însă, nu este vorba doar de comunicațiile militare. Alții din brigada 93 mecanizată a Ucrainei le transmit zilnic prietenilor și membrilor familiei că sunt în siguranță cu ajutorul mesajelor prin satelit criptate, în condițiile în care rețeaua locală de telefonie nu mai funcționează de săptămâni bune de zile.

Când nu au altceva de făcut, Oleksii și camarazii săi țin pasul cu cele mai recente noutăți despre evoluția războiului prin conexiunea la internet via Starlink și, în pauzele dintre duelurile de artilerie, se joacă „Call of Duty” pe telefon din buncărele în care se adăpostesc și unde așteaptă noi ordine.

„Mulțumim, Elon Musk”, a spus Oleksii după ce a aflat, prin aceeași conexiune la internet furnizată de Starlink, că administrația Biden va trimite rachete cu rază lungă de acțiune armatei ucrainene pentru a le folosi împotriva rușilor. „Este exact ce aveam nevoie”.

SUA, UE și alte state NATO au donat Ucrainei echipament militar de miliarde de dolari de la începutul războiului.

Starlink – legătura dintre Ucraina și restul lumii

Dronele ucrainene s-au bazat pe Starlink pentru a bombarda pozițiile înaintate ale soldaților ruși. În plus, localnicii din orașele asediate din apropierea graniței cu Rusia au putut să rămână în contact cu apropiații lor cu ajutorul sateliților.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oferit actualizări frecvente urmăritorilor săi de pe rețelele sociale și a putut participa la teleconferinţe Zoom  cu politicieni de pe tot globul, de la președintele american Joe Biden la cel al Franței, Emmanuel Macron, tot mulțumită lui Musk.

Tot datorită ajutorului liu Musk, Trupele ucrainene care apărau Maripolul au putut să comunice în continuare cu comandanții lor, cu jurnaliștii și chiar cu însuși Zelenski pentru că au avut acces la sistemul Starlink din buncărele de la Azovstal în care se adăposteau de bombardamentele rușilor.

În opinia sa, „Impactul strategic este că a distrus complet campania informațională a lui Putin”, a spus brigadierul-general Steve Butow, director al portofoliului spațial al Unității de Invoare în Apărare al Pentagonului. „Nici până în ziua de azi nu a reușit să-l reducă la tăcere pe Zelenski.”

La fel, „Avem peste 11.000 de stații Starlink și ne ajută zilnic în luptele de pe toate fronturile”, a spus pentru Politico Mihailo Fedorov, viceprim-ministrul ucrainean. „Suntem pregătiți, chiar și fără lumină, fără internet prin cablu, cu ajutorul generatoarelor care folosesc Starlink, să restabilim orice conexiune din Ucraina”.

Star Wars: Lupta pentru cerul Europei

Însă, Ucraina nu este singura țară care a realizat cât de importantă este comunicarea prin sateliți în timpul războiului declanşat de Putin.

La doar o oră după ce trupele rusești au lansat asaltul total împotriva Ucrainei în primele ore ale zilei de 24 februarie, Kremlinul a atacat și Viasat, furnizorul american de comunicații prin satelit a cărui rețea era folosită de armata ucraineană pentru a păstra legătura cu trupele de pe front, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informații din SUA, UE și Marea Britanie.

Guvernul lui Zelenski a realizat din timp că accesul la internet în scopuri militare, dar și civile, este esențial în războiul care se prefigura. Soldații au nevoie de un mod sigur de a comunica, iar filmările cu atacurile rusești, de multe ori publicate pe rețelele sociale chiar de ucrainenii de rând, au adus conflictul pe telefoanele oamenilor din toată lumea.

În acest sens, SpaceX, al cărei obiectiv este să lanseze în următorii ani peste 40.000 de sateliți în așa-numita orbită joasă a Pământului, și-a repoziționat rapid în jur de 50 de sateliți pentru a conecta Ucraina la internet. Birocrația, însă, inclusiv aprobarea oficială a guvernului ucrainean, au încetinit procesul de punere în funcțiune a sistemului.

Dar, după ce Rusia a atacat, Fedorov, care îndeplinește și rolul de ministru al digitalizării, i-a dat un mesaj pe Twitter lui Musk pentru a trimite de urgență echipamentul Starlink, iar două zile mai târziu, acesta a ajuns în Ucraina.

În precizările sale, „Invazia a avut loc într-o joi, iar, până ziua următoare, Elon a organizat o întâlnire și a spus: ‘Vreau să pun Starlink în funcțiune deasupra Ucrainei’”, a povestit Butow. „Până duminică, conexiunea era activă. Până luni, 500 de terminale terestre ajunseseră în Ucraina. Până miercuri, toate terminalele în afară de 25 dintre ele erau active și furnizau date în timp real.”

„Asta este viteză comercială. Este uimitor”, a spus Butow.

Sateliții lui Musk, mană cerească pentru ucrainenii de pe front

Însă, nu toate echipamentele Starlink au ajuns în Ucraina pe căile oficiale. Pentru Alisa Kovalenko, care s-a alăturat armatei ucrainene după ce a început invazia lui Putin și care luptă acum în regiunea Harkov, antena sa de satelit a fost donată de un grup de voluntari ucraineni care au cumpărat sistemul și l-au livrat direct pe linia frontului.

Concret, în timpul unui bombardament de artilerie al rușilor, antena lui Kovalenko a rămas expusă pe un câmp și a fost aproape să fie distrusă. De fiecare dată când soldații își schimbă poziția, trebuie să demonteze aparatura cu mare atenție. Toate componentele trebuie puse într-un sac și antena urcată într-o mașină.

Pentru Kovalenko, un realizator de filme documentare, abilitatea de a rămâne în legătură cu aproape oricine din lumea largă prin sistemul de sateliți ai lui Musk este ca o mană cerească, chiar dacă este destul de greu să menții echipamentul în siguranță și funcțional în același timp în mijlocul unui război.

Aşadar, „Dacă are loc vreun bombardament și trebuie să împachetezi totul repede și să fugi, e nevoie de timp ca să iei tot ce e nevoie pentru Starlink”, a explicat Kovalenko. „Trebuie să ai foarte mare grijă cu el. Nu este doar o grămadă de haine pe care poți să le arunci în mașină.”

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata