8 miliarde de dolari cea mai mare privatizare din Iran

Un pachet majoritar de actiuni la compania nationala de telecomunicatii din Iran a fost vândut duminica catre un consortiu privat, intr-o tranzactie de 8 miliarde de dolari care constituie cea mai mare privatizare din republica islamica, informeaza AFP.

Trei firme iraniene, care au format consortiul Etemad Mobin Development, au preluat 50% plus o actiune la Telecommunication Company of Iran pentru 78.191 de trilioane de riali iranieni (7,8 miliarde dolari sau 5,3 miliarde euro), a anuntat televiziunea de stat din Iran.
Tranzactia, care s-a bazat pe un pret e 3.400 de riali (34 de centi) pe actiune, s-a incheiat in doar 35 de minute in timpul sedintei de tranzactionare care a avut loc duminica la Tehran Stock Exchange.

Consortiul câstigator a depus o oferta mai buna decât Compania de Investitii Mehr, denumita anterior Basij Loan Institution, o companie infiintata de Gardienii Revolutiei. “Deoarece a fost o tranzactie cu valoare mare iar Mehr a achizitionat deja pachete importante la alte actiuni, nu a putut sa ofere pretul cerut”, a precizat Mohammad Javad Salimi, brokerul care a intermediat tranzactia.

Potrivit lui Mohammad Javad Salimi, directorul firmei de brokeraj Bahman, consortiul câstigator este compus din doua companii privae si o firma detinuta partial de guvernul de la Teheran. Salimi si-a exprimat speranta ca aceasta tranzactie va atrage atentia investitorilor internationali si va imbunatati infrastructura de telecomunicatii. În prezent statul controleaza aproximativ trei sferturi din economia iraniana si in orice companie privatizata, guvernul pastreaza un pachet de 20%.

Valul de privatizari, initiat in anul 2006 de liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, ar urma sa conduca la vânzarea a aproximativ 80% din actiunile companiilor de stat din sectoarele bancar, media, transport si minereuri. Însa economistii au criticat guvernul condus de presedintele Mahmoud Ahmadinejad pentru lentoarea cu care deruleaza procedurile de privatizare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata