Aderarea la zona euro, o consolare prea slabă pentru şomerii estonieni

Povestea de succes a aderării Estoniei la zona euro contrastează puternic cu poveştile altor economii est-europene, însă preţul acesteia a fost plătit în cea mai mare parte de către cei mai tineri cetăţeni ai săi şi de vorbitorii de limbă rusă, care nu îşi pot găsi un loc de muncă, dezvăluie publicaţia EUObserver.

Impactul intrării în eurozonă asupra serviciilor sociale – cum ar fi alocaţiile de şomaj şi întreţinerea pentru copii – este partea întunecată a reducerilor bugetare care au permis Estoniei să îndeplinească criteriile privind deficitul şi datoria publică necesare pentru aderarea la zona euro. Şomeri înregistraţi – reprezentând circa 16% dintr-o populaţie de 1,2 milioane de persoane – sunt împărţiţi în două categorii.

Cei care au avut anterior un loc de muncă şi şi-au plătit contribuţiile sociale primesc 50% din salariu în primele 100 de zile şi 40% pentru următoarele 170 zile. Cei care nu a avut niciodată un loc de muncă cu contribuţiile plătite primesc doar un ajutor fix, echivalent cu 64 de euro, pe o perioadă de 270 zile – şi apoi nimic. Asigurarea de sănătate este însă plătită cât timp aceştia se prezintă la oficiul local de ocupare a forţei de muncă.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, rata şomajului în Estonia este apropiată de cea din Spania, situându-se undeva în jur de 20 de procente.
Potrivit lui Ylo Kaasik, economist-şef la Banca Centrală a Estoniei, şomajul va scădea în acest an, în condiţiile în care numărul şomerilor care au început să lucreze este în creştere constantă de la sfârşitul anului 2009.

Cele două sectoare cele mai afectate de criză sunt construcţiile şi industria, însă activitatea în fabrici a început să crească din nou pe fundalul creşterii exporturilor.
Pe de altă parte, potrivit Eurostat, şomajul în rândul tinerilor din Estonia a fost 39,8% în primul trimestru al anului 2010, dublu faţă de media UE.
Potrivit lui Siim Sarapuu, şeful oficiului pentru ocuparea forţei de muncă din Tallinn, numărul şomerilor a crescut de zece ori în ultimii ani – de la 3.500 de şomeri înregistraţi în 2007 la 38.000 în luna martie a acestui an.

Cu toate acestea, din primăvară, rata şomajului a început să scadă, iar numărul şomerilor a ajuns la 31.000 în luna august. Aproximativ jumătate dintre cei care intră în biroul Sarapuu sunt vorbitori de limbă rusă, ceea ce indică numărul crescut de şomeri în rândul acestui grup etnic din Estonia, unde un sfert din populaţie sunt etnici ruşi.

Într-o ţară în care etnicilor ruşi li s-au oferit apartamente pe gratis şi alte beneficii în perioada sovietică, adaptarea la noua realitate şi învăţarea unei limbi fino-ugrice poate fi o provocare, în special pentru vorbitorii mai în vârstă de rusă.
‘Problema principală pentru vorbitorii de limba rusă în ceea ce priveşte obţinerea unui loc de muncă este că ei nu vorbesc limba estonă, în timp ce pentru estonienii tineri problema este că nu vorbesc rusa, în special dacă vor să obţină o slujbă în sectorul serviciilor” a precizat Sarapuu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata