Agricultura redevine un sector strategic în Franţa

Pe hârtie, planul de urgenta de aproximativ 1,8 miliarde, prezentat marti, 27 octombrie, de presedintele francez Nicolas Sarkozy, nu poate decât sa-i multumeasca pe agricultori, care obtin peste 80% din sumele pe care le-au cerut, potrivit ziarului Le Figaro.

Potrivit unui sondaj Ifop efectuat pentru ziarul mentionat, 56% din acest electorat are inca incredere in presedinte, ceea ce reprezinta 15% mai mult decât majoritatea francezilor si 11% mai mult decât mestesugarii, comerciantii si sefii de intreprinderi.

De asemenea, luând in considerare scaderea cu cel putin 10%, pentru al doilea an consecutiv, a veniturilor agricole, care a avut ca efect puternica mobilizare a agricultorilor, seful statului avea obligatia sa pronunte un discurs solid.

“Doresc sa aduc dovada solidaritatii natiunii noastre cu munca fermierilor francezi”, a afirmat acesta la inceputul discursului sau. “Aceasta criza afecteaza un sector strategic care constituie un element esential al identitatii noastre nationale”, a precizat Nicolas Sarkozy. În acest context, planul care prevede acordarea de urgenta de ajutoare nu putea decât sa fie la inaltimea asteptarilor.

El se cifreaza la 1,8 miliarde de euro, din care un miliard de euro reprezinta imprumuturi bancare bonificate, cu o dobânda de 1,5% timp de cinci ani, chiar de 1% pentru tinerii care au sub 35 de ani.

Costul suportat de stat pentru aplicarea acestei masuri se ridica la 650 milioane de euro, la care se adauga 590 milioane de euro, valoarea masurilor de subventionare suportata de autoritatile publice, reprezentând in primul rând scutirea de taxa interna pentru produsele petroliere (TIPP) in 2010 (adica 170 de milioane de euro), scutirea de taxa pe emisiile de carbon in proportie de 75% (adica 120 de milioane de euro la inceputul anului viitor), precum si 300 de milioane de euro ca urmare a reducerii taxelor sociale si fiscale.

Producatorii de fructe si de legume, care solicitau o scadere a costului orar pentru sezonieri, nu au obtinut decât 40% din suma ceruta, adica o scutire de 170 de milioane de la plata taxelor patronale catre MSA (organism de protectie sociala in domeniul agricol si rural) pentru sezonieri. Presedintele Sarkozy a afirmat, de asemenea, ca se vor elabora noi reglementari vizând stabilizarea preturilor atât in Europa, cât si in Franta.

În Hexagon, se va introduce contractualizarea pentru toate filierele, care va face obiectul unui text de lege pâna la sfârsitul anului. În Europa, seful statului doreste sa-i convinga pe omologii sai sa aplice mecanisme de interventie pe piete, intr-un moment in care Comisia Europeana este in favoarea unui liberalism total, contrar a ceea ce se intâmpla in Statele Unite.

Dupa asemenea anunturi, reactiile au fost mai degraba pozitive in cadrul organizatiilor profesionale agricole. “Acest plan se indreapta in directia cea buna, dar niciodata un plan nu va inlocui o politica a preturilor pentru a asigura veniturile agricultorilor”, afirma Jean-Michel Lemétayer, presedintele sindicatului majoritar, FNSEA (Federatia nationala a sindicatelor fermierilor).

Acelasi ton si la Camera de Agricultura. “Acest plan exprima un efort sustinut al statului pentru a relansa acest sector strategic al economiei”, potrivit Asociatiei Permanente a Camerelor de Agricultura (APCA). “Acest efort de solidaritate a tuturor francezilor fata de agricultori este extrem de emotionant”. Chiar si presedintele Asociatiei de producatori independenti de lapte (APLI), Pascal Massol, care a declansat greva europeana a laptelui se declara “satisfacut” de masurile pe termen scurt anuntate marti.

Sindicatul “Coordonarea Rurala”, al doilea ca marime din domeniul agricol, adopta un ton mai moderat. “Trebuie mers mai departe si adoptate solutii pe termen lung. Vom propune masuri care sa fie incluse in legea de modernizare a agriculturii (LMA), de exemplu reducerea intr-un mod determinant si durabil a impozitelor pe salarii ale agricultorilor”. În schimb, Confederatia Fermierilor, al treilea sindicat agricol, este categoric mai critica.

“Presedintele republicii este departe de a raspunde asteptarilor fermierilor. Dincolo de discursul care dovedeste ca stapâneste perfect demagogia, – trebuie sa-i flateze pe agricultori -, analiza pe care presedintele o face si masurile propuse de acesta trebuie privite cu foarte mare atentie”. În ceea ce priveste Partidul Socialist, acesta critica masurile respective.

“În contextul unei crize pe care chiar el o numeste exceptionala, masurile anuntate de presedintele republic ii nu vizeaza cauzele reale ale problemelor cu care se confrunta agricultura in Franta”. Ministrul Agriculturii, Bruno Le Maire, se va intâlni saptamâna viitoare cu sindicatele pentru a discuta despre aplicarea acestor masuri. Valoarea globala pare ridicata, dar efortul statului este relativ, el ridicându-se la 820 de milioane de euro, ceea ce inseamna 2.102 de euro pentru fiecare exploatatie, conchide Le Figaro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata