Rusia va atrage specialişti străini, acordându-le un regim special

Rusia vrea să atragă tot mai mulţi specialişti străini de înaltă calificare, necesari în procesul de modernizare a statului, drept pentru care a decis să le acorde o serie de facilităţi, între care reducerea fiscalităţii, acordarea de permise de muncă în regim special şi permise de şedere pentru întreaga familie, scriu ziarele moscovite.

Deputaţii ruşi au adoptat, în a doua lectură, amendamentele la legea privind statutul juridic al cetăţenilor străini, fiind prevăzute înlesniri de la plata impozitelor. Aleşii sunt de părere că noile reglementări vor ajuta guvernul să atragă specialişti pentru realizarea proiectului Skolkovo, viitorul oraş al industriei IT, care se doreşte a fi varianta rusească a Silicon Valley din California.

Potrivit Kommersant, dacă angajarea cetăţenilor străini trebuie să respecte o anumită limită, în cazul specialiştilor cu înaltă calificare aceste cote nu se aplică. Ei vor fi invitaţi de angajatori, pe baza unei solicitări adresate Serviciului pentru imigrări, întărite de contractul de muncă şi de un angajament scris privind plata cheltuielilor, în eventualitatea în care, din anumite motive, cetăţeanul străin va fi evacuat din Rusia.

Specialiştii vor primi permise de muncă pentru întreaga perioadă a contractului, dar nu pentru mai mult de trei ani, cu posibilitatea de prelungire, scrie Vedomosti. Odată cu permisul de muncă, specialistul străin şi familia sa vor primi permise de şedere în Rusia. Modificările vizează şi modul de impozitare.
Astfel, impozitul pe venit pentru persoanele fizice va fi egal cu cel aplicat cetăţenilor ruşi, de 13%, şi nu de 30%, cât este în prezent pentru străini. Modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, precizează publicaţia moscovită.

Specialişti cu înaltă calificare vor fi consideraţi acei angajaţi străini care vor avea un venit salarial anual de minimum de 2 milioane de ruble (aproximativ 50.000 de euro), dar guvernul poate reduce acest prag, în caz de necesitate, scrie Rossiiskaia Gazeta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata