Anglia retrage dreptul de practică doctorului care a legat autismul de vaccinul împotriva pojarului, oreionului şi rubeolei

Autorităţile din Marea Britanie i-au interzis dreptul de practică doctorului a cărui cercetare lega apariţia autismului de vaccinul împotriva pojarului, oreionului şi rubeolei (vaccinul MMR), însă milioane de părinţi continuă să nu îşi vaccineze copii, în urma publicării studiului său în 1998, relatează AP.

Chiar dacă, de la publicarea sa în 1998, cercetarea medicului Andrew Wakefield a fost discreditată în numeroase rânduri, ratele vaccinării copiilor împotriva celor trei boli nu şi-au revenit complet, iar cauza doctorului britanic este susţinută în SUA de celebrităţi cum ar fi Jim Carrey şi Jenny McCarthy.
Wakefield a fost primul cercetător care a publicat o cercetare academică care sugera o legătură între autism şi vaccinul MMR. De atunci, milioane de părinţi au abandonat vaccinul, ceea ce a dus la creştere a numărului de cazuri de pojar în ţările occidentale, după ce anterior boala aproape dispăruse.

În Marea Britanie, cercetarea lui Wakefied a dus la un declin uriaş al numărului copiilor care făceau vaccinul MMR, de la 95% în 1995, la 50% în anumite părţi ale Londrei în primii ani după 2000. Chiar dacă mai recent rata copiilor care fac vaccinul a început să îşi revină, există încă epidemii de pojar, iar în 2006, un băiat de 13 ani a fost prima persoană care a murit de pojar în Marea Britanie în ultimii 14 ani.

Luni, autoritatea britanică care oferă dreptul de a practica medicina şi supraveghează activitatea doctorilor (General Medical Council) l-a găsit pe Wakefield vinovat de serioase erori de conduită profesională şi l-a privat de dreptul de a practica medicina în Marea Britanie, decizie pe care medicul o va contesta în instanţă.
Consiliul şi-a bazat decizia pe descoperirea, în luna ianuarie, a faptului că Wakefield, alături de alţi doi doctori care au participat la cercetare s-au făcut vinovaţi de o ‘lipsă de respect flagrantă’ faţă de copii care au participat la studiu. Wakefied a luat mostre de sânge de la copiii prezenţi la petrecerea fiului său, cărora le-a oferit câte 5 lire.

Între 1998-2004, mai multe studii publicate în jurnale printre care The Lancet, New England Journal of Medicine, Pediatrics şi BMJ au arătat că nu există nicio legătură între autism şi vaccinul împotriva pojarului. Cu toate acestea, Wakefield s-a mutat în SUA în 2004 şi a pus bazele unui centru de cercetare a autismului la Austin, Texas, unde a avut de mulţi adepţi, deşi nu avea licenţă pentru a putea profesa ca doctor şi era întâmpinat cu reticenţă de comunitatea medicală.

Wakefiled a părăsit institutul în acest an. La momentul studiului, în 1998, Wakefield lucra ca gastroenterolog la Royal Free Hospital din Londra şi nu a beneficiat de aprobare pentru a face cercetarea. Ulterior, unii dintre autorii studiului au renunţat la concluziile formulate în cercetare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata