Ardealul, în capcana prejudecăţilor

3

Se pare că viaţa politică românească nu se poate resemna cu faptul că UDMR-ul, ajuns la guvernare după ultimele alegeri prezidenţiale din România, încearcă s㬺i pună în aplicare programul, deşi, deocamdată, nici măcar nu este vorba de autonomie ci doar de aceea ca Harghita, Covasna şi Mureş, cele 3 judeţe din secuime, să formeze o regiune de dezvoltare comună.

Proiectul de lege în acest sens a fost deja înaintat de UDMR parlamentului iar guvernul, din partea sa, practic l-a acceptat, scrie ziarul ungar Nepszava. Proiectul de lege este însă atacat, şi nu doar de către şovinii din Partidul România Mare – pentru că asta, să spunem aşa, ar fi ceva ‘firesc’ – ci şi de partidul care formează masa opoziţiei, respectiv social-democraţii, consideră ziarul menţionat.

Acest lucru este demonstrat cum nu se poate mai bine de faptul că, la marea adunare românească de la sfârşitul săptămânii, de la Topliţa, unde au luat formă obiecţiile românilor, pe lângă Corneliu Vadim Tudor (preşedintele PRM) şi alţi politicieni ca el critici la adresa ungurilor, au luat parte şi mai mulţi politicienii social-democraţi, în frunte cu preşedintele nou ales al partidului, Victor Ponta. Ba chiar mai mult, la adunare a fost reprezentat şi fostul partener de coaliţie al UDMR, PNL.

Participanţii la adunare au adoptat un memorandum, prin care se solicită respingerea ambiţiilor autonomiste şi lingvistice ale maghiarilor, printre care şi a statutului oficial al limbii maghiare, potrivit Nepszava. Toate aceste cereri sunt argumentate prin afirmaţia că etnicii maghiari din zonă discriminează deja de acum locuitorii români din cele trei judeţe avute în vedere.

Participanţii cereau, de aceea, guvernului, să ia măsuri concrete în apărarea acestora din urmă. Ei au mai respins desigur şi noul proiect UDMR de împărţire regională, acuzând formaţiunea maghiară de separatism, relevă publicaţia ungară.
Astfel de solicitări au fost formulate cu o săptămână înainte şi de organizaţia de extremă-dreaptă, Noua Dreaptă, cu ocazia unei manifestaţii organizate la Cluj iar Vatra Românească, organizaţie civilă românească antimaghiară, aducând aceleaşi acuze, solicita la rândul ei interzicerea UDMR.

Cu toate acestea, mai există şi voci româneşti mai raţionale, este de părere Nepszava. Publicaţia aminteşte că într-o analiză de luni, 22 martie, din cotidianul bucureştean Adevărul se cerea, de exemplu, ca problema secuimii să fie scoasă din mâinile propagandiştilor politici.

Autorul articolului îşi exprima mirarea vizavi de faptul că Victor Ponta, ‘titanul tânăr’ al social-democraţilor, şi-a făcut cunoscute vederile sale antimaghiare cot la cot cu Corneliu Vadim Tudor, afirmând că secuimea pur şi simplu ‘nu există’. Ziarul formulează reproşuri şi la adresa maghiarilor, pentru faptul că tind să se separe de români, pe care îi privesc ca invadatori mai degrabă decât ca nişte parteneri. Ambele comunităţi trăiesc, iată, în capcana prejudecăţilor, încheia sursa citată.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News