Atentate la Paris: Abaaoud plănuia atacuri contra sistemului de transport şi unor obiective evreieşti din Franţa

32

Abdelhamid Abaaoud, ‘creierul’ atentatelor teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie și soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți, plănuia atacuri contra sistemului de transport și a unor obiective evreiești din Franța, potrivit unor surse apropiate anchetei, transmite Reuters.

Declarația unui martor în anchetă, citată de săptămânalul francez Valeurs Actuelles, descrie modul în care Abdelhamid Abaaoud a abordat-o pe verișoara sa Hasna Ait Boulahcen la două zile după atentatele din noaptea de 13 noiembrie din capitala franceză, cerându-i acesteia să îl ascundă în timp ce el ar fi pregătit alte atacuri.

Atât Abdelhamid Abaaoud, cât și Hasna Ait Boulahcen au murit pe 18 noiembrie în urma unei operațiuni a unităților speciale RAID ale poliției franceze în suburbia Saint-Denis, din nordul Parisului. Acțiunea a vizat un apartament unde se ascundea Abaaoud.

Referitor la viitoarele sale atacuri, Abdelhamid Abaaoud i-a spus verișoarei sale pe 15 noiembrie că ‘vor face pagube mai mari în districte apropiate evreilor și vor avaria transporturile și școlile’.

Abaaoud i-a transmis lui Boulahcen că îi va da 5.000 de euro pentru a cumpăra două costume și două perechi de pantofi pentru el și un complice neidentificat, pentru a comite un atac în La Defense, districtul financiar al capitalei franceze. Procurorul Parisului, Francois Molins, a confirmat marți că militanții intenționau să atace cartierul La Defense pe data de 18 noiembrie.

Declarația respectivă mai descrie modul în care Abaaoud s-a amestecat printre refugiați pentru a pleca din Siria și cum ulterior a rămas nedetectat, în Franța, timp de două luni înaintea atacurilor din 13 noiembrie de la Paris. ‘Franța — zero’, ar fi spus Abdelhamid Abaaoud.

Biroul procurorului Parisului a anunțat vineri (27 noiembrie) că va deschide o anchetă asupra modului în care declarația martorului respectiv a ajuns la jurnaliști, adaugă Reuters. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: REUTERS


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News