Autorităţile capitalei daneze vor să legalizeze drogurile usoare

Danemarca ar putea deveni a doua, dupa Olanda, tara din Europa in care va fi permis comertul cu hasis. Pentru legalizarea drogurilor usoare se pronunta majoritatea politicienilor din Copenhaga.

Votul a fost organizat ca urmare a unui studiu desfasurat la comanda inaltilor functionari ai capitalei daneze, in vederea descoperirii celor mai eficiente mijloace de lupta impotriva criminalitatii organizate. Concluzia grupului de experti a fost unanima: bandele criminale care au pus stapânire pe Copenhaga pot fi invinse doar lipsindu-le de principala lor sursa de venit: banii din vânzarea de hasis.

Se estimeaza ca vânzarea de hasis le aduce gruparilor criminale cel putin un miliard de coroane daneze pe an (circa 130 de milioane de euro). Autoritatile orasului s-au plasat imediat de partea autorilor studiului, solicitând parlamentului sa faca din Copenhaga un teritoriul experimental pentru 3 ani de zile.

În capitala daneza ar urma sa fie deschise 40 de magazine de stat specializate, unde “in mod civilizat” va fi organizat comertul cu droguri. Pretul va corespunde celor de pe strada: 50 de coroane daneze (circa 7 euro) pentru 1 gram de hasis.

Marfa ar putea parveni de pe plantatiile de cânepa permise in Danemarca sau din strainatate, relateaza cotidianul rus Novâie Izvestia. Autoritatile Copenhagai s-au gândit chiar cum sa evite “turismul pentru droguri” din alte regiuni ale tarii sau din Suedia vecina: in magazine vor fi deserviti doar locuitorii capitalei daneze, prin prezentarea cartilor de identitate.

Totusi, atentioneaza cotidianul rus, exista riscul ca locuitorii capitalei daneze sa devina un fel de traficanti de droguri, recomercializând marfa deficitara conationalilor din alte orase sau strainilor.

De altfel, adeptii infiintarii retelei de magazine specializate “Hasis” promit ca se vor gândi si la un sistem de masuri restrictive. Politia considera ca legalizarea comertului cu hasis in Copenhaga va lasa gruparile criminale fara doua treimi din piata, iar autorii studiului subliniaza ca nu fac decât sa propuna o solutie civilizata pentru o problema ce nu poate fi eludata.

Potrivit sondajelor, fiecare al doilea locuitor al Copenhagai cu vârste intre 16 si 44 de ani a fumat cel putin o data in viata “iarba”. Propasirea pietei de droguri usoare in Copenhaga este legata de indelungata existenta a “orasului liber” Christiania, zona a fostelor cazarmi, pe care in anii 1960 pusesera stapânire hippiotii.

Zona a fost timp de mai multe decenii un centru al comertului semilegal de droguri. Cu un an in urma, insa, comertul de hasis a fost interzis in Christiania, iar zona a fost transformata intr-un fel de cartier burghez al capitalei daneze.

Drept rezultat, hasisul s-a scurs prin toate cartierele Copenhagai, unde s-a declansat un adevarat razboi intre bandele criminale, care au inceput sa-si delimiteze teritoriile. Batalia cea mare se duce intre banda “alba” de motociclisti Hells Angels si bandele de imigranti, in special originari din tarile islamice.

Doar in Copenhaga, anul trecut au fost inregistrate 53 de schimburi de focuri intre “motociclisti” si concurentii lor. Una din zonele centrale ale capitalei daneze a fost proclamata timp de mai multe luni “zona de actiuni armate”.

O serie de ambasade straine nu le recomandau cetatenilor tarilor lor sa viziteze acest cartier. Autoritatile capitalei daneze asigura acum ca legalizarea hasisului nu doar va lasa gruparile criminale fara o baza economica si va aduce liniste pe strazile orasului, ci va stopa si polarizarea societatii, care s-a impartit in “ai nostri” si “straini”.

Pâna la Craciun, solicitarea autoritatilor Copenhagai privind deschiderea retelei de magazine specializate in comertul cu hasis ar urma sa fie deferita pentru analiza Ministerului de Justitie, pentru ca soarta finala a acestor initiative sa fie decisa anul viitor in parlament.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata