Băncile greceşti pot fi considerate solvabile câteva zile după falimentul statului

Băncile grecești ar putea să fie considerate solvabile timp de maxim cinci zile după ce statul grec va intra în incapacitate de plată, a declarat marți Felix Hufeld, președintele Autorității de supervizare bancară din Germania (BaFin) și totodată membru în consiliul de supervizare al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Băncile grecești trebuie să fie considerate solvabile pentru a putea accesa linia de finanțare de urgență (ELA) oferită de BCE pentru băncile grecești.

Întrebat cât timp vor putea fi considerate solvabile băncile grecești, dacă Atena nu va reuși să ramburseze o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, care ajunge marți la scadență, Felix Hufeld a răspuns că este vorba de maxim cinci zile.

‘Este o chestiune de zile. Se poate discuta dacă este vorba de două, trei, patru sau cinci zile’, a declarat Felix Hufeld, membru al comitetului BCE care decide cu privire la solvabilitatea băncilor grecești.

De asemenea, Hufeld a avertizat că este greșit să se creadă că Europa ar putea să se spele pe mâini de problemele Greciei dacă țara și băncile sale vor deveni insolvente.

‘Dacă declarăm băncile grecești insolvente aceasta nu este sfârșitul poveștii’, a subliniat Hufeld, precizând că trebuie menținute o serie de funcții vitale.

Declarațiile lui Felix Hufeld sugerează că BCE nu va considera imediat băncile grecești insolvabile și nu le va tăia accesul la finanțarea de urgență înaintea referendumului de duminică. O eventuală retragere a acestui suport ar declanșa un colaps al băncilor, ceea ce ar împinge și mai mult Grecia spre ieșirea din zona euro.

Ministrul elen de Finanțe Yanis Varoufakis, a confirmat marți că Grecia nu va plăti tranșa de 1,6 miliarde de euro pe care o datorează Fondului Monetar Internațional (FMI), ceea ce înseamnă că Grecia va intra oficial în incapacitate de plată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata