BP priveşte spre un viitor nesigur

21

Concernul BP poate duce pe umeri uşor, deocamdată, cheltuielile provocate de catastrofa petrolieră, însă nesiguranţa este uriaşă iar un prognostic exact al costurilor totale este greu de realizat, comentează ziarul german Die Zeit.

Cine deţine acţiuni la British Petroleum are nevoie de nervi tari. Chiar şi cea mai mică ştire provenită din zona de criză din Golful Mexic creează mişcări puternice ale cursului acţiunilor. Săptămâna trecută, zvonurile legate de un posibil succes al operaţiunii Top Kill au făcut să crească cursul acţiunilor cu şase la sută. Marţi însă a venit trezirea din vis, acţiunile BP scăzând cu 15 procente.

Acest lucru se datorează mai ales evenimentelor din zilele trecute şi anume insuccesul operaţiunii de astupare a scurgerii de petrol. Cei mai şocaţi de ştire au fost agenţii bursieri. Aşadar, costurile pentru combaterea scurgerii de petrol au ajuns până acum la 900 de milioane de dolari, aici intrând nu doar încercările disperate de astupare a scurgerii şi curăţarea coastelor ci şi 40 de milioane despăgubiri plătite deja de BP celor afectaţi.

Combaterea catastrofei petroliere din Golful Mexic costă tot mai mult concernul petrolier britanic, devenind o maşină de mâncat bani. BP a pierdut până acum circa 63 de miliarde de dolari din valoarea de la bursă. Din 21 aprilie, data exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon, criza costă BP circa 24 de milioane de dolari pe zi. Suma totală a costurilor este complet neclară.

Ar putea actuala catastrofă să îngenuncheze până la urmă un mare concern precum BP sau acesta este ‘too big’ pentru a eşua, adică aşa cum se spune după criza bancară: prea mare ca să eşueze? La această întrebare este de ajutor o privire în bilanţul BP.
Doar anul trecut, concernul petrolier a obţinut un profit de 14 miliarde dolari, în ciuda crizei financiare şi economice. Potrivit unor estimări actuale realizate de Bloomberg, concernul a realizat un profit zilnic de 45 milioane dolari, dublu faţă de cheltuielile zilnice cauzate concernului de actuala catastrofă.

Analiştii sunt din acest motiv optimişti. Expertul pentru energie Jason Kennedy de la ING se aşteaptă ‘în cel mai rău caz’ la costuri suplimentare de 20 de miliarde de dolari pentru BP, însă în opinia sa BP va putea face faţă şi acestor costuri. Noul raport al acestuia sună aproape marţial: ‘BP se află în război dar în ciuda actualelor bătălii va câştiga războiuľ.
Nici acţionarii nu ar trebui să-şi facă griji, putând să se bazeze încă pe dividende de 7,9 procente, crede Kennedy, iar asta în ciuda petei de petrol de pe coastele americane şi a unor investiţii enorme, precum achiziţionarea de câmpuri petrolifere la o sumă de şapte miliarde de dolari.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News