Brazilia înregistrează 1.803 de decese din cauza COVID-19; Vaccinul chinezesc are eficiență 50,7% împotriva variantei

Brazilia a înregistrat duminică 1.803 de noi decese cauzate de COVID-19, întrucât un studiu amplu a constatat că un vaccin chinezesc care a devenit punctul central al campaniei de vaccinare a țării este eficient cu 50,7% împotriva noii variante infecțioase  cunoscută sub numele de P1.

Brazilia, care în ultimele săptămâni a devenit epicentrul global al pandemiei coronavirusului, a înregistrat peste 37.000 de cazuri noi, a declarat duminică Ministerul Sănătății. Cu peste 353.000 de decese, Cea mai mare țară din America Latină are al doilea cel mai mare număr de decese din cauza coronavirus din lume, după Statele Unite.
Focarul a atins recent cea mai severă fază din cauza lipsei restricțiilor federale, a unei lansări neuniforme de vaccin și a variantei P1.

Institutul biomedical Butantan din Sao Paulo, care a testat și produce acum vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Biotech Ltd din China, a declarat duminică faptul că, într-un studiu pe care l-a efectuat, a constatat că vaccinul are o rată de eficacitate de 50,7% față de varianta P1 și o tulpină mai puțin răspândită ca P2.
Președintele brazilian Jair Bolsonaro, un sceptic al vaccinului din China care a fost supus focului pentru gestionarea focarului, a declarat inițial că guvernul său nu va cumpăra dozele Sinovac, dar ulterior a făcut o întoarcere în timp ce guvernul său se lupta să-și asigure aprovizionarea. De atunci, doza chineză a devenit cea mai administrată din țară.

Butantan a spus că, dacă a doua doză este întârziată cu mai mult de două săptămâni, eficacitatea crește la 62,3%. Vaccinul are o eficacitate cuprinsă între 83,7% și 100%, a spus acesta.

Studiul, despre care a spus că a fost trimis jurnalului medical The Lancet pentru publicare, a testat 12.400 de voluntari în toată Brazilia.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata