Bulgaria şi Serbia decid traseul South Stream fără acordul Rusiei

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, şi premierul bulgar Boiko Borisov au convenit traseul unui segment din South Stream şi au decis ca gazoductul să traverseze graniţa dintre cele două ţări în raionul Dimitrovgrad, variantă respinsă până acum de Gazprom, întrucât în felul acesta se măreşte lungimea conductei şi cresc costurile proiectului.

Belgradul, care era interesat anume de acest traseu, dar nu putea convinge Gazprom, încearcă acum să-şi atingă obiectivul cu ajutorul Sofiei, care şantaja recent Moscova că refuză să mai participe la South Stream, relatează Kommersant în ediţia de marţi.
Discuţiile informale dintre Tadic şi Borisov au avut loc în cursul weekendului trecut la reşedinţa de la Varna a premierului bulgar. Borisov nu a ascuns că preşedintele Serbiei a insistat asupra acestui traseu şi, în cele din urmă, cei doi „au căzut de acord”.

Tadic, la rândul său, i-a garantat participarea Serbiei la construcţia centralei nucleare „Belene”. Înţelegerile sârbo-bulgare referitoare la traseul South Stream nu vizează doar interesele celor două state, ci, în realitate, lezează interesele tuturor partenerilor-cheie ai proiectului, şi mai întâi de toate pe ale gigantului rus Gazprom.

Deşi traseul proiectului pe teritoriul Serbiei nu a fost nu a fost stabilit definitiv, potrivit Kommersant, Moscova şi Belgradul ar fi convenit, în prealabil, că gazoductul va ieşi din Bulgaria în Serbia în raionul Zaeciar, aflat la 100 de kilometri nord de Dimitrovgrad. Asupra acestei variante a insistat Gazprom, bazându-se pe faptul că asta va ieftini proiectul.

Belgradul era interesat în montarea conductei prin Dimitrovgrad, întrucât în acest caz ea ar fi traversat întregul teritoriu al Serbiei, în timp ce varianta aleasă de Gazprom ar fi izolat sudul republicii, împreună cu centrul regional Nis.

Gazprom porneşte de la premisa că şi ceilalţi participanţi la South Stream s-ar putea înţelege între ei despre orice, dar ultimul cuvânt referitor la alegerea traseului îi va aparţine oricum gigantului rus. Totuşi, acestuia nu-i va fi uşor să se opună unei poziţii convenite de doi parteneri. De aceea, deşi sectorul balcanic al South Stream începe să se contureze, lupta în jurul lui abia urmează, mai notează publicaţia rusă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata