Bulgaria: Tânărul ales europarlamentar din întâmplare nu va renunţa la mandat

Tânărul bulgar Momcil Nekov (27 de ani), care a fost ales europarlamentar datorită faptului că zeci de mii de alegători nu au înțeles corect modul în care se vota cu noul buletin la alegerile europarlamentare din Bulgaria, a anunțat joi că nu va renunța la mandat.

Comisia Electorală Centrală a anunțat miercuri seară rezultatele oficiale potrivit cărora Nekov, complet necunoscut înainte de vot, a primit mai multe voturi decât liderul socialiștilor bulgari și europeni, Serghei Stanișev.

Nekov s-a aflat la numărul 15 în lista de candidați a Partidului Socialist Bulgar și în mod normal nu avea nicio șansă să fie ales, în condițiile în Bulgaria va avea doar 17 reprezentanți în Parlamentul European, iar Partidul Socialist nu a obținut decât patru mandate. Șansa lui a fost că numărul lui a coincis cu cel sub care se afla și partidul lui. Un număr de 34.000 de alegători se pare că nu au înțeles prea bine la ce servesc cele două numere și au bifat ambele.

Pentru prima dată la aceste alegeri, în Bulgaria s-a introdus un sistem care îmbină votul proporțional și cel majoritar. Fiecare buletin de vot la alegerile de duminică a conținut lista partidelor și candidaților independenți. Numerele partidelor au fost înscrise într-un pătrat, iar cele ale candidaților într-un cerc.

Astfel, alegătorii au putut să voteze nu numai pentru formațiunea preferată, ci și candidații preferați de pe liste. În acest sistem, indiferent de ordinea din listă, candidatul care primește cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se clasează pe primul loc. Singura condiție este ca respectivul candidat să depășească pragul de 5% din voturi. În caz contrar se aplică ordinea stabilită preliminar. Astfel, chiar dacă un candidat se află pe ultimul loc pe listă, el poate să-l întreacă pe cel din fruntea listei în cazul în care strânge mai multe voturi decât acesta, dar nu mai puțin de 5%.

După tragerea la sorți, Partidul Socialist Bulgar a fost înscris pe buletinele de vot sub numărul 15. Probabil din această cauză, o mare parte dintre alegători au bifat acest număr nu numai în coloana cu pătrate, dar și în cea cu cerculețe, votând astfel pentru candidatul Momcil Nenov. Astfel, tânărul a strâns 8,05% din totalul voturilor pentru partidul socialist, în timp ce Stanișev, care a fost și cap de listă — 6,61%.

Potrivit unor surse din partidul socialist, acesta a fost supus la presiuni din partea conducerii de partid să renunțe la mandat în favoarea jurnalistei Dostena Lavergne care a ocupat locul cinci în lista socialistă și urma să-l înlocuiască pe Stanișev care anunțase de dinaintea alegerilor că va renunța la mandatul de europarlamentar. Nekov a primit însă sprijinul filialei sofiote a Partidului Socialist, precum și al celei de tineret, din care face parte. El afirmă pentru agenția Focus că nu va renunța, pentru că aceasta a fost voința alegătorilor bulgari. El notează că are un masterat în științe politice și în acest moment își scrie teza de doctorat, are și două cărți, așa că nu se crede nepregătit pentru acest post.

Alegerea lui Momcil Nekov a devenit cel mai comentat subiect în presa bulgară de după scrutin. Stanișev a fost ironizat de oponenți că nu numai a pierdut în Europa față de PPE, în Bulgaria față de GERB, ci a fost învins și în propriul său partid de un tânăr necunoscut. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe glume legate de combinația de numere 15-15, iar câteva mii de persoane s-au alăturat cele două grupuri pe Facebook care îl îndemnau pe Momcil Nekov să nu cedeze presiunii și să nu renunțe la mandat în favoarea „celor grei” de la partid.

Este interesant că încă la data de 24 aprilie Nekov anunța prin profilul său de Facebook că numărul lui din buletin coincide cu cel al partidului și un prieten de al lui comenta: „Vei vedea cum toate babele vor confunda cele două numere și vei ajunge europarlamentar”.

Votul majoritar l-a costat postul de europarlamentar și pe fostul comisar european Meglena Kuneva. Deși a fost cap de listă al alianței conservatoare Blocul Reformist, Kuneva a fost înlăturată de nr. 2 de pe listă, Svetoslav Malinov. Explicația este că Malinov face parte din cel mai popular dintre partidele din alianța Democrații pentru o Bulgarie puternică. Înainte de campanie a existat o discuție între partenerii din această alianță privind cine trebuie să conducă lista și prin urmare spre nemulțumirea alegătorilor celui mai mare partid a fost aleasă Kuneva, deoarece partidul ei a fost singurul care primește subvenție de stat și putea finanța campania.

Altă modificare personală în delegația europarlamentarilor bulgari a intervenit în noaptea alegerilor, când controversatul mogul de presă Delian Peevski a anunțat că renunță la locul de europarlamentar. Peevski, a cărui nominalizare la șefia agenției de securitate națională a stat la baza protestelor antiguvernamentale de anul trecut, a anunțat că a candidat la europarlamentare ca să-și curățe numele și că își cedează locul ministrei mediului Iskra Mihailova, care a ocupat locul cinci pe lista Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (a minorității turce).

Peevski a fost pe locul doi pe această listă și nu exista nicio îndoială că va fi ales, dar potrivit unor surse citate de presa bulgară conducerea mișcării a fost avertizată de Alianța Liberalilor și Democraților din PE că Peevski nu este dorit ca membru al grupului parlamentar ALDE. De aceea, el a fost nevoit să renunțe la post. În aceste condiții, Mihailova se va duce la PE, ceea ce face inevitabilă remanierea cabinetului premierului Plamen Oreșarski. Potrivit unor analiști politici, Oreșarski va folosi ocazia să facă și alte remanieri, încercând astfel să reducă tensiunea după eșecul electoral al socialiștilor și să calmeze vocile care insistă din nou pentru demisia guvernului.

Conform rezultatelor oficiale din alegerile în Bulgaria, cel mai mare număr de europarlamentari — șase — îl are partidul conservator GERB (30,4%), socialiștii (18,93%) și etnicii turci (17,27%) au câte patru, populiștii (10,66%) — doi, iar Blocul Reformist (6,45%) — unul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata