Casa Albă vrea derogări de la sancţiunile contra Iranului pentru unele companii

Administraţia Obama face presiuni asupra Congresului american pentru a crea derogări de la sancţiunile contra Iranului pentru companii situate în ‘ţări care cooperează’, o iniţiativă care va scuti probabil companiile chineze şi ruseşti de penalizări menite să descurajeze investiţiile în Iran, scrie The Washington Times.

Actul legislativ, denumit „The Comprehensive Iran Sanctions, Accountability, and Divestment Acť’ (Legea Comprehensivă referitoare la Sancţiunile contra Iranului, Responsabilitate şi Dezinvestiţie) se află în faţa unui comitet mixt de dezbatere al Congresului, urmând să ajungă pe biroul lui Obama cu ocazia Zilei Memoriei (Memorial Day – 31 mai, anul acesta, zi în care se sărbătoresc militarii americani căzuţi la datorie, n.red.).

Nici versiunea Senatului nici cea a Camerei Reprezentanţilor nu conţin o prevedere referitoare la ‘ţările care cooperează’, deşi administraţia a cerut sprijinitorilor importanţi ai versiunii senatoriale a legii, acum şase luni, să includă una.
Legea, referitoare la companii care vând Iranului benzină sau echipamente de rafinare a petrolului, impune penalizări pentru aceste companii, până la eliminarea totală a companiei respective din sfera economică americană.

Legea ar urma să închidă şi o lacună existentă în fostele sancţiuni, prin împiedicarea subsidiarelor aflate în mână străină ale companiilor americane de a face afaceri în sectorul energetic iranian.
Toate sancţiunile trecute contra Iranului includeau o derogare care permitea preşedintelui să se abţină de la penalizarea companiilor străine care fac afaceri cu Iranul. Expresia ‘ţări care cooperează’, pentru care Casa Albă face presiuni, ar permite executivului american să desemeze ţări care cooperează cu strategia amplă de presiuni economice asupra Iranului.

Conform unor membri ai Congresului care cunosc propunerea Casei Albe, odată ce o ţară ajunge pe listă, administraţia nu mai trebuie nici măcar să identifice companiile din acea ţară care vând benzină sau ajută industria de rafinare a Iranului. Chiar dacă, în măsura în care actuala lege permite, administraţia poate invoca penalizări la adresa companiilor respective, pe diferite motive, expresia ‘ţări care cooperează’ ar priva sancţiunile de puterea lor ‘infamantă’, spun membrii respectivi ai Congresului.

Perspectiva ca firme chineze şi China să fie scutite de penalizări urmează după rapoarte potrivit cărora Beijingul cooperează la programul nuclear al Iranului. Mark Dubowitz, director al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor, afirma că statutul de ‘ţară care cooperează’ ar trimite un semnal sectorului energetic cum că administraţia Obama nu ia în serios sancţionarea companiilor care continuă să facă afaceri cu sectorul energetic iranian.

Patrick Clawson, director adjunct pentru cercetare la Institutul pentru Politici ale Orientului Mijlociu din Washington, afirma că obiectivele politice ale SUA nu ar trebui să fie acelea de a penaliza companiile străine ci să convingă mai degrabă ţări precum China să pună în aplicare restricţii comerciale proprii vizavi de Iran.
În opinia sa, dacă administraţia americană poate folosi această derogare sub forma ‘ţărilor care cooperează’ pentru a obţine cooperare de la o ţară precum China în privinţa aplicării sancţiunilor ONU, atunci legea ar fi un mare succes pentru obiectivele SUA.

Unul din membrii Congresului, care se ocupă cu legea, declara pentru Washington Times că Obama a cerut luna aceasta personal liderilor Camerei Reprezentanţilor să amâne legea referitoare la sancţiuni până după actuala sesiune legislativă, la puţin timp după aceea, ambele camere numind membri pentru comitetul de dezbatere al legii.
Keith Weissman, fost specialist pe probleme iraniene în cadrul Comitetului pentru Afaceri Publice America-Israel, afirma că nu crede ca sancţiunile referitoare la petrolul rafinat să fie eficiente.

Cu toate acestea, un număr de companii străine au anunţat în lunile care au trecut că vor înceta să facă afaceri cu Iranul, anticipând sancţiuni ale SUA şi ONU. Unele companii care furnizează petrol rafinat Iranului, precum firma indiană Reliance şi retailerul IPG din Kuweit, au anunţat că vor înceta furnizările de benzină. Mojtaba Vahedi, fost şef de cabinet al liderului de opoziţie Mehdi Karroubi, declara într-un interviu telefonic că ar prefera să vadă sancţiuni îndreptate contra Gardienilor Revoluţiei şi a companiilor acestora. Orice ajută la înlăturarea lui Ahmadinejad de la putere este bun pentru popor, mai ales sancţiuni inteligente, care au ca ţintă regimul, spunea acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata