Căsătorii de faţadă în Anglia: autorităţile spun „Nu” celor care spun fraudulos „Da”

6

Autorităţile britanice iau măsuri împotriva căsătoriilor de faţadă – menite să permită imigranţilor să rămână legal pe teritoriul ţării – în cadrul unui efort mai amplu de a securiza graniţele Marii Britanii, relatează cotidianul american Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de miercuri.

Poliţiştii de la serviciile de imigrare, în colaborare cu poliţia locală, au efectuat recent o serie de operaţiuni care vizau depistarea unor astfel de căsătorii, inclusiv una săptămâna trecută, soldată cu arestarea a doi vicari ai Bisericii Angliei suspectaţi de facilitarea unor astfel de mariaje, cărora le-au fost percheziţionat casele şi bisericile, din estul Londrei.

Autorităţile îi suspectează pe cei doi clerici de faptul de a fi contribuit la încălcarea legilor imigraţiei, deşi aceştia nu au fost puşi sub acuzare.
Potrivit WSJ, mai multe căsătorii de faţadă au fost încheiate între est-europeni – care aveau dreptul de a trăi şi munci în Marea Britanie, alături de partenerii/partenerele lor – şi imigranţi din vestul Africii care nu au vizele necesare pentru a trăi şi munci în Regatul Unit.

Sâmbătă, poliţia arestat o femeie de 19 ani, de origine nigeriană, şi un bărbat de 22 de ani din Republica Cehă înainte ca aceştia să se căsătorească la o biserică din Streatham, Londra. Cei doi au fost puşi sub acuzare în această săptămână de o instanţă din Londra. Viitorul mire a fost acuzat că ar fi contribuit la un act de imigraţie ilegală, iar femeia pentru sperjur şi fraudă în chestiuni privind identitatea. Cei doi vor rămâne în detenţie.

Aceste operaţiuni fac parte dintr-un efort mai amplu de combatere a imigraţiei într-o ţară despre care mult timp s-a considerat că profesează o politică a uşilor deschise pe această temă. Printre alte iniţiative de combatere a imigraţiei s-au numărat intensificarea eforturilor de aplicare a legii, introducerea unor limite cu privire la numărul de non-europeni care vin să lucreze în Marea Britanie şi închiderea unor colegii fantomă care facilitau imigranţilor ilegali obţinerea unei vize de studii.

Cazul menţionat vine imediat după condamnarea reverendului Alexander Brown pentru oficierea a sute de căsătorii de faţadă în cel mai amplu caz de acest fel din Marea Britanie. Luna trecută, tribunalul din Lewes, East Sussex, l-a găsit vinovat pe Brown, un vicar la pensie, în vârstă de 61 de ani, pentru conspirare la încălcarea legii privind imigraţia. El îşi va afla sentinţa luna viitoare.

Brown a negat faptul că ar fi conspirat la încălcarea gravă a legislaţiei privind imigrarea, dar a pledat vinovat în ceea ce priveşte perceperea unei taxe pentru efectuarea căsătoriei fără a urma procedurile corecte. Nu a existat nicio dovadă care să sugereze că Brown ar fi primit sume mari de bani pentru efectuarea nunţilor, deşi potrivit autorităţilor, el a perceput taxa standard.

Autorităţile de frontieră susţin că între 2005 şi 2009, domnul Brown a efectuat 360 căsătorii de faţadă la biserica sa parohială din East Sussex. Multe dintre acestea se oficiau între est-europeni, care ar primit până la 3.000 de lire de la persoanele cu care se căsătoreau, multe dintre acestea din Africa de Vest, pentru ca acestea din urmă să poată rămână în Marea Britanie.

Reprezentanţii autorităţilor de frontieră susţin că numărul căsătoriilor de faţadă a crescut recent, ceea ce a condus la un val de arestări şi de condamnări. În perioada de cinci săptămâni de la începutul lunii iulie, au fost efectuate 33 operaţiuni care vizau căsătoriile de faţadă, soldate cu circa 22 arestări, a precizat un purtător de cuvânt al Agenţiei Britanice pentru Frontiere.

Acest număr depăşeşte cele 23 de anchete privind astfel de căsătorii, între 2004 şi 2009. În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului de căsătorii suspectate de către birourile de înregistrare a căsătoriilor din Anglia şi Ţara Galilor că ar fi fost de faţadă, care ar fi ajuns la 561 în 2009, în creştere cu 63% faţă de anul anterior, potrivit datelor oferite de către Ministerul britanic de Interne.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata