Cei 6 duşmani ai lui Obama

Nu sunt tocmai saraci si nici mediul din care provin nu este unul al mizeriei si al umilintei. Majoritatea au studii universitare si provind din medii instarite, unii chiar din familii avute saudite.

Sunt emulii lui Osama Ben Laden, liderii Al-Qaida si ai terorismului international care isi extinde franciza din Afganistan si pâna in Sahara intr-o constanta escaladare a violentei, noteaza ziarul ABC.

Ayyub al Masri, terorist de la vârsta de 14 ani

Egipteanul Abou Ayyub al Masri face parte din vechea garda a Al-Qaida, care s-a creat in jurul medicului Ayman al-Zawahiri, strategul lui Ben Laden. De la 14 ani când a intrat in Jihadul Islamic egiptean, viata lui Al Masri a fost indreptata doar spre teroare si razboi impotriva lumii intregi desfasurat de fundamentalismul islamic. În Afganistanul talibanilor si in umbra lui Ben Laden, Al Masri a administrat tabara de antrenament a teroristilor de la Al Faruk.

Pe vremea aceea el devenise deja un expert in fabricarea de explozibili si in pregatirea de camioane-bomba. Abilitati la care se adauga si experienta in folosirea de otravuri si de substante toxice. A fost unul din primii lideri ai Al-Qaida care s-a stabilit permanent in Irakul invadat de SUA. A creat prima celula a Al-Qaida la Bagdad si a incercat sa atraga terorismul fundamentalist spre diferite grupuri de insurgenta.

Desi el a fost curând depasit de iordanianului Abou Mussab al Zarqawi, sângerosul terorist taietor de capete intre occidentalii rapiti difuzând apoi imaginile pe Internet.
Când Al Zarqawi a fost ucis in 2006, Al Masri (Egipteanul) s-a prezentat ca noul lider al Al¬Qaida din Irak.
Atunci s-a laudat pe un web islamic ca a ucis doi soldati americani cu propria mâna, insa steaua lui a inceput sa paleasca. SUA care initial pusesera o recompensa de 5 milioane de dolari pe capul lui, a redus suma la 100.000. Un gest prin care au dorit sa minimalizeze importanta acestui terorist pe care l-au dat drept mort in diferite ocazii.

Droukdel, inginerul chimist

Abdelmalek Droukdel, alias Abou Moussab Abdelwadud, este unul din teroristii cei mai cautati de Interpol si de fortele de securitate din numeroase tari ca lider al Al Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI). Acest inginer in chimie si electronica s-a nascut la Meftah, la 20 aprilir 1970, si este considerat un tip fara scrupule care a ordonat uciderea mai multor persoane care s-au raliat planurilor de reconciliere ale presedintelui algerian, Abdelaziz Buteflika.

El este responsabil cu extinderea AQMI dincolo de frontierele maghrebiene mai ales in fâsia Sahara si Sahel, unde gruparea terorista a desfasurat noi celule care organizeaza tabere de antrenament pentru retele de insurgenti care se ocupa, de la trafic de arme, droguri si de persoane la sechestrarea de occidentali pentru care cer rascumparare.

Wuhayshi, un alt bogatas saudit

Provenit dintr-o familie instarita din Arabia Saudita, inca din tinerete Nasser al Wuhayshi era o figura obisnuita a mediilor islamiste intelectuale din zona si care in anii 90, devenea secretar personal al lui Osama Ben Laden la Riad. În 2002 si sub indrumarea directa a acestuia, Al Wuhayshi asuma sefia operationala a Al-Qaida din Yemen. El a fost nevoit sa astepte insa 4 ani pentru preluarea functiei având in vedere ca a fost inchis pentru “practici subversive”.

Dar a reusit sa evadeze in februaruie 2006 alaturi de alti 23 de detinuti islamisti dintr-o inchisoare de maxima securitate din Sanaa printr-un tune l subteran pe care l-au sapat.
La câteva luni de la evadarea “miraculoasa”, Al Wuhayshi este numit lider al Al-Qaida din Peninsula Arabica, organizatia care si-a atribuit in iunie 2009 asasinarea a trei misionari crestini si rapirea altor sase. Guvernul yemenit a asigurat, in decembrie, ca l-a eliminat, desi uneori aceste anunturi sunt premature.

Seicul Robow, din jihadul somalez

Nascut in regiunea somaleza Bay, Sheikh Muhtar Robow, alias Abou Mansour, face parte din tinerii africani care au imbratisat islamul de mâna clericului radical sudanez, Hassan al Turabi, unul din principalii propovaduitori ai integrismului in Africa.
Dupa absolvirea Dreptului la Khartoum si un stagiu de sase luni alaturi de talibani in Afganistan, el revine in Somalia in 2005, pentru a intra in organizatia “caritabila” Al Haramain Islamic, fundatie cu sediu in Arabia Saudita dar cu filiale in SUA, Nigeria sau Tanzania, si acuzata ca este organ financiar al Al Qaida.

În mai 2008, dupa uciderea lui Aden Hashi Farah “Ayro” orchestrata de SUA, Robow devine principalul lider al gruparii islamiste gratie discursului sau radical axat pe necesitatea extinderii jihadului in restul Cornului Africii si in Yemen.
Dupa aparitia lui Moktar Ali Zubeyr, rolul sau a fost redus la cel de purtator de cuvânt al grupului, dar care nu l-a facut sa abandoneze pozitia razboinica facând din el unul din cei mai periculosi teroristi din lume.

Al Shihri, reabilitat?

Când Said Ali al- Shihri a fost arestat, in decembrie 2001, de trupele americane la frontiera afgano-pakistaneza, nimeni nu credea ca acest audit de 26 de ani cu experienta limitata in taberele de antrenament de la Kabul va deveni unul din principalii lideri ai Al-Qaida din Yemen. Dupa capturare, el a fost inchis timp de sase ani in centrul de detentie de la Guantanamo.

În 2007, prin intermediul unui program de “reabilitare” finantat de Arabia Saudita, Al Shihri este extradat la Riad, unde a intrat in contact cu insurgentii care operau in nordul Yemenului. În septembrie 2008 Al Shihri participa cu alti sase teroristi la atentatul de la Sanaa impotriva ambasadei SUA in care au murit 19 persoane.
Dupa 3 luni este numit numarul doi al Al-Qaida in Peninsula Arabica. În decembrie, guvernul yemenit a asigurat ca l-a eliminat intr-un atac aerian, dar asa cum a demonstrat la Guantanamo, Al Shihri stie sa inoate in ape tulburi.

Ayman al-Zawahiri, burghezul “doctor moarte”

A fost medic si poet amator. A condus o clinica din cartierul “sic” din Cairo si a crescut intr-o familie instarita si burgheza de academicieni, imami si renumiti politic ieni. Este cunoscut drept „locotenentul” lui Ben Laden, insa el a fost, mai degraba, ideologul si strategul liderului saudit. Dupa fuga din Egipt, el s-a alaturat gherilei care combatea trupele sovietice in Afganistan.

Aici l-a cunoscut pe Osama Ben Laden alaturi de care a fondat o internationala a gherilei afgane. Din acel moment Ben Laden devenea executorul iar Zawahiri creierul din umbra. Doctorul linistit devenea ideologul terorismului cel mai salbatic.
Când Ben Laden a parut ca se eclipseaza , el a continuat sa lanseze mesaje incendiare si sa promoveze sistemul francizelor teroriste. De mai mult de un an, locul in care se afla este un mister absolut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata