Cei mai mulţi dintre musulmanii din Germania nu se consideră germani

Circa 75 la sută dintre musulmanii care trăiesc în Germania nu se consideră germani, potrivit studiului intitulat ‘At Home in Europe – Muslims in Europe’, realizat de Institutul pentru o Soc ietate Deschisă, fondat de George Soros, informează cotidianul Tagesspiegel.

Studiul era menit să analizeze situaţia musulmanilor din diferite ţări europene. Au fost intervievate 2.200 de persoane, între care atât musulmani, cât şi reprezentanţi ai altor confesiuni care locuiesc în mari oraşe europene, precum Londra, Paris, Stockholm, Amsterdam, Berlin şi Hamburg.
Germania a prezentat unul dintre cele mai proaste rezultate, subliniază Tagesspiegel. În toate celelalte ţări europene musulmanii se simt ‘acasă’ într-o măsură mai mare decât în Germania. La Londra, de exemplu, se consideră britanici circa 70 la sută dintre musulmanii care locuiesc acolo, iar la Leicester – 82 la sută.

Faptul că 75 la sută dintre musulmanii care trăiesc în Germania nu se consideră germani este unul firesc în condiţiile în care, după cum subliniază autorii studiului, doar 11 la sută dintre aceştia cred că cei din jur îi consideră, la rândul lor, germani.
Potrivit reprezentantului pentru problemele integrării de la Berlin, ‘tot mai mulţi musulmani germani se simt daţi la o parte, indiferent de eforturile pe care le depun autorităţile pentru integrarea lor’. Fiecare al doilea musulman german intervievat se consideră victimă a discriminării din cauza religiei sau a originii sale.

Cu toate acestea, potrivit aceluiaşi studiu, 80 la sută dintre musulmanii germani se simt ‘adânc înrădăcinaţľ în locurile unde trăiesc, chiar dacă refuză să se indentifice cu Germania.
În opinia etnologului berlinez Werner Schiffauer, care a participat de asemenea la studiu, acesta este, în linii mari, unul destul de superficial şi nereprezentativ, oferind doar o imagine aproximativă a situaţie i musulmanilor din diferite ţări ale Europei. Potrivit datelor pentru 2009, în Germania trăiesc circa 3,5 milioane de musulmani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata