Cele 21 de pelicule selectate pentru ediţia 2015 a Mostrei de la Veneţia au fost anunţate

Cele 21 de lungmetraje selectate pentru competiția oficială a celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, care va avea loc între 2 și 12 septembrie, au fost anunțate miercuri, într-o conferință de presă organizată la Roma.

Lista cuprinde patru producții italiene, fiind pentru prima dată din 2009 când Italia este atât de bine reprezentată numeric la Mostra de la Veneția. Acest lucru dovedește momentul bun în care se află cinematografia din această țară, comentează AFP, reamintind că în 2015 Italia a participat și la Festivalul de la Cannes cu 3 pelicule.

În concursul pentru Leul de Aur, Italia va intra cu un remake după thrillerul francez ‘Piscina’, din 1969, cu Alain Delon și Romy Schneider în rolurile principale. Noua versiune, intitulată ‘A Bigger Splash’, este semnată de Luca Guadagnino, îi are ca protagoniști pe Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Dakota Johnson și Matthias Schoenaerts și este considerată printre favorite.

Franța este reprezentată de ‘Marguerite’, de Xavier Giannoli, care povestește despre pasiunea pentru muzica clasică a unei aristocrate (întruchipată de Catherine Frot) în perioada ‘anilor nebuni’ ai secolului trecut, și de ‘L’hermine’, a lui Christian Vincent, în care un judecător (interpretat de Fabrice Lucchini) o recunoaște printre membrii juriului la un proces pe femeia iubită de el cu ani în urmă.

Cinematograful latino-american intră în concurs doar cu două filme, fiind astfel în poziția ‘unui outsider de lux’, consideră AFP. Este vorba despre ‘Desde alla’, a venezueleanului Lorenzo Vigas, și despre ‘El Clan’, a argentinianului Pablo Trapero, care prezintă o poveste adevărată, a familiei Puccio, specializată în răpiri și omoruri în anii 1980.

Un alt film așteptat cu interes este ‘The Danish Girl’ al britanicului Tom Hooper, care l-a distribuit pe compatriotul său Eddie Redmayne într-o relatare despre un tânăr cuplu de pictori danezi din anii 1920.

Alte pelicule în competiție sunt ‘Rabin, the last day’, a israelianului Amos Gita și ‘Remember’ a canadianului Atom Egoyan.

Juriul care în acest an va acorda premiile Leul de Aur și Leul de Argint va fi condus de regizorul mexican Alfonso Cuaron, și îi va include pe scriitorul și scenaristul francez Emmanuel Carrere, actrița germană Diane Kruger și colega ei de breaslă Elizabeth Banks, din SUA. Totodată, va cuprinde și cinci regizori: taiwanezul Hsiao-Hsien, turcul Nuri Bilge Ceylan, italianul Francesco Munzi, polonezul Pawel Pawlikowski și pe Lynne Ramsay, din Marea Britanie.

La cea de-a 72-a ediție a Festivalului de la Veneția, veteranul regizor francez Bertrand Tavernier va primi premiul Leul de Aur pentru întreaga sa carieră. Născut în 1941, el este cunoscut pentru titluri precum ‘L’horloger de Saint-Paul’, ‘Coup de torchon’, ‘Capitaine Conan’, ‘Ca commence aujourd’hui’ și ‘La princesse de Montpensier’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata