China nu mai este ţara muncii ieftine

19

Muncitorii chinezi erau multă vreme consideraţi nişte rotiţe înlocuibile ale unei mari maşinării. Mai nou însă, această imagine este pe cale să se schimbe, forţa de muncă ieftină fiind tot mai greu de găsit, în timp ce investitorii străini nu au de ales decât să se acomodeze cu costuri de producţie mai mari, scrie ziarul german Financial Times Deutschland.

Pentru aceia care nu se aşteptau nici măcar la o creştere salarială care să compenseze inflaţia, anunţul concernului furnizor de produse electronice Foxconn de majorare cu 30 la sută a salariilor pare să fie ceva paradisiac.
Măsura are desigur de-a face şi cu sinuciderile în lanţ datorate condiţiilor de muncă grele de acolo, însă se pare că aici joacă un rol mai important faptul că numărul aparent inepuizabil de muncitori ieftini scade văzând cu ochii iar Foxconn se vede nevoit să rămână atractiv.

Acest lucru este demonstrat şi de majorările razante de salarii din vecinătatea uzinelor Foxconn de la Shenzen, unde după două săptămâni de greve, muncitorii de la unele fabrici furnizoare de piese pentru Honda au obţinut o ajustare salarială cu un sfert.
Ambele cazuri reprezintă paşi extremi, însă uzinele din China sunt obişnuite cu creşterile salariale de două cifre. Cele circa 150 de milioane de muncitori migratori au beneficiat în 2008 respectiv 2009 de 16 la sută creşteri salariale. Vremurile în care muncitorii chinezi erau consideraţi o rotiţă înlocuibilă au trecut.

La Guangdong, o regiune de export importantă din sudul Chinei, tot mai multe firme se plâng că nu mai găsesc muncitori pentru a umple locurile goale la benzile de producţie. Există mai mulţi factori favorizanţi pentru muncitorii chinezi. Politica de naşteri care impune un singur copil pe familie, a contribuit la 30 de ani de la introducerea sa la reducerea numărului de tineri care se înghesuie la porţile fabricilor.

Totodată, odată cu creşterea bunăstării din ţară creşte şi nivelul de educaţie. Statul la bandă rulantă şi asamblarea de piese electronice pierde din atractivitate, chiar dacă este vorba de un iPhone. La urma urmei, chiar şi provinciile supersărace din vestul ţării se dezvoltă rapid din punct de vedere economic, din aceste regiuni provenind în mod tradiţional o mare parte a muncitorilor migratori. Pentru ei, posibilitatea de a găsi un loc de muncă în apropierea zonei de unde provin este în creştere.

Economiştii prognozează de mult faptul că este de aşteptat mai degrabă o creştere puternică a salariilor decât o apreciere clară a monedei naţionale renminbi. Mulţumită consumului intern în creştere, dezechilibrul din bilanţul comercial poate fi şi în acest fel compensat, în timp ce cetăţeanul mediu profită de asta. Investitorii străini nu vor avea alte şanse decât să se acomodeze cu costuri de producţie mai mari şi marje mai slabe sau să plece mai departe către Vietnam, Bangladesh sau Pakistan, unde salariile sunt încă mici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata