China, „regele” petrolului în Irak

19

Situata pe locul 2 in ceea ce priveste consumul de petrol, dupa Statele Unite, China ar trebui sa inghita anul viitor 8,2 de milioane de barili pe zi. Ea importa jumatate din cantitatea necesara consumului sau, scrie ziarul Le Figaro.

China este acum primul operator strain din sectorul petro lier din Irak, tara care se afla pe locul trei in ceea ce priveste rezervele mondiale. În vechea Mesopotamie, al carei aur negru a fost din punct de vedere istoric domeniul rezervat britanicilor, monopolul asupra resurselor petroliere exercitat de catre “Imperiul de Mijloc” are valoare de simbol.

Compania chineza CNPC a semnat saptamâna trecuta un acord definitiv pentru exploatarea celui mai mare câmp din tara, Roumaila, in sud, ale carui rezerve sunt estimate la 17,7 miliarde de barili. CNPC s-a asociat in cadrul unui consortiu international cu compania britanica British Petroleum (BP) si cu guvernul irakian. În Irak, celelalte companii chineze, Cnooc, Sinochem si Sinopec, au jucat, de asemenea, cartea aliantelor internationale pentru a raspunde cererilor de oferta.

O strategie care contrasteaza cu politica de achizitii in toate directiile continuata in ultime le luni. Beijingul a trebuit sa renunte in 2005 la cumpararea grupului american Unocal, ca urmare a ostilitatii manifestate de Washington, dar de atunci, societatile chineze, toate aflându-se in mâna statului, si-au multiplicat ofensivele de achizitii in sectorul petrolier.

În Irak, Sinopec a cumparat in iunie compania internationala Addax, prezenta in Kurdistan, pentru suma de 7,2 miliarde de dolari (5,27 miliarde de euro). În aceasta vara, Sinochem a achizitionat grupul britanic independent Emerald Energy contra sumei de 619 de milioane de euro.

“Marea sa preocupare este accesul la resurse, afirma Jean-Pierre Favennec, director expert la Institutul Francez al Petrolului (IFP). Spre deosebire de celelalte tari din Asia, China isi diversifica sursele, dincolo de Orientul Mijlociu”. Dupa Arabia Saudita si Iran, Angola este anul acesta a treilea furnizor al Chinei, iar Sudanul este al saselea.

“Chiar daca investeste masiv in Africa, China inca nu controleaza acolo vreo productie importanta”, adauga Jean-Pierre Favennec. Fie din cauza ca este la stadiul de explorare, fie pentru ca se multumeste sa importe. Diversificarea furnizorilor “Imperiului de Mijloc” trece si prin America.
PetroChina (filiala a CNPC) a achizitionat astfel in septembrie, in Canada, 60% din doua câmpuri de nisipuri bituminoase. Este vorba de un titei greu, ce poate fi transformat in petrol de buna calitate prin purificare. Un aspect negativ il constituie faptul ca exploatarea nisipurilor bituminoase are efecte negative asupra mediului inconjurator.

Aflându-se in posesia unor rezerve colosale de schimb, circa 2.000 de miliarde de dolari, China se joaca si de-a bancherii ca sa obtina contracte petroliere, releva Le Figaro. Astfel, ea a imprumutat 25 de miliarde de dolari grupurilor ruse Rosneft si Transneft in schimbul livrarii a 300.000 de barili pe zi de titei din Siberia pe o perioada de 20 de ani. Aceeasi tactica a fost folosita si in Venezuela, Angola si Kazahstan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata