China va anula pedeapsa cu moartea pentru delictele economice

Beijingul ar putea menţine pedeapsa cu moartea, doar pentru crimele cu vărsare de sânge. China, unde sunt executaţi cei mai mulţi deţinuţi din întreaga lume, îşi propune să reducă infracţiunile care sunt sancţionate cu pedeapsa capitală. Judecătorii chinezi pot condamna la moarte pentru 68 de infracţiuni, dintre care 44 nu sunt violente.

Dintre acestea, Beijingul ar putea aboli cele 13 categorii de ‘delicte economice’ care nu implică vărsare de sânge, notează marţi ABC. Potrivit unui amendament adus Codului Penal – în prima sa reformă din 1979 încoace – care va fi studiat de Comitetul permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP) maximul organul legiuitor chinez. Deşi propunerea se află încă în stadiu de proiect şi nu ştie când va fi promulgat ca lege, amendamentul constituie un pas înainte în limitarea pedepsei cu moartea.

Totuşi, Fundaţia Dui Hua, un grup din San Francisco care investighează penitenciarele chineze, este de părere că măsura nu va reduce numărul execuţiilor pentru că cele 13 delicte în chestiune sunt rar sancţionate cu pedeapsa capitală. Sau dacă aşa este, li se aplică o suspendare care devine definitivă.
Între delictele care au încetat să mai fie pedepsite cu moartea figurează ‘activităţile frauduloase cu facturi şi cărţi de credit şi falsificarea de facturi pentru a eluda impozitele’. Se numără de asemenea, delictele de contrabandă cu obiecte de artă, specii protejate şi metale preţioase precum aurul.

‘Având în vedere realitatea economică şi dezvoltarea socială, eliminarea pedepsei cu maortea pentru unele delicte economice şi non violente nu va afecta siguranţa publică’, a justificat deputatul Li Shishi, care a informat că astfel ‘vor fi mai bine protejate drepturile omului’.
Execuţiile sunt un secret de stat în opacul sistem judiciar chinez, însă Amnesty International estimează că anual sunt executaţi 1.067 de deţinuţi, cu mult peste cei 388 din Iran, a doua ţară cu cea mai sinistră listă a condamnărilor la moarte care include şi alte state, precum Pakistan şi Arabia Saudită, alături de SUA şi Japonia.

De când deputatul Chen Zonglin a recunoscut, în 2004, că în fiecare an sunt executaţi circa 10.000 de deţinuţi, regimul chinez a redus pedeapsa capitală prin mai multe controale legale. Între acestea se numără revizuirea tuturor sentinţelor cu moartea de către Curtea Supremă care a descoperit probleme la 15 la sută din sentinţele dictate în 2008, şi interzicerea în luna mai a mărturisirilor smulse prin tortură.

Majoritatea execuţiilor sunt pentru infracţiuni non violente precum crime sau furturi, dar se sancţionează cu pedeapsa capitală şi traficul de droguri şi corupţia. Noul Cod Penal va scuti de la pedeapsa cu moartea persoanele cu vârste de sub 18 ani şi cele cu vârste de peste 75 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata