Cine este Julian Assange?

10

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va descoperi miercuri daca este posibilă eliberarea din închisoare după ce un judecător britanic a refuzat să-l extrădeze în Statele Unite, unde este așteptat să se confrunte cu acuzații penale.
Iată câteva evenimente și detalii cheie din viața lui Assange:

Iulie 1971 – Assange s-a născut în Townsville, Australia, având părinți din lumea teatrului. În adolescență, el își câștigă reputația de programator și, în 1995, este amendat pentru hacking , dar evită închisoarea cu condiția să nu mai spargă sisteme din nou.

2006 – Înființează WikiLeaks, creând o „cădere de litere moarte” bazată pe dezvăluirea de informații clasificate sau sensibile pe Internet.

5 aprilie 2010 – WikiLeaks lansează un videoclip de pe un elicopter american care arată un atac aerian ce a ucis civili în Bagdad, inclusiv doi agenți de presă Reuters.

25 iulie 2010 – WikiLeaks publică peste 91.000 de documente, în mare parte rapoarte militare secrete ale SUA despre războiul din Afganistan.

Octombrie 2010 – WikiLeaks lansează 400.000 de dosare militare clasificate care relatează războiul din Irak. Luna următoare, eliberează mii de informații diplomatice americane, inclusiv puncte de vedere sincere ale liderilor străini și evaluări directe ale amenințărilor la adresa securității.

18 noiembrie 2010 – Un tribunal suedez dispune arestarea lui Assange pentru acuzațiile de viol, pe care le neagă. El este arestat în Marea Britanie luna următoare pe baza unui mandat european de arestare, dar eliberat pe cauțiune.

Februarie 2011 – Curtea Magistratului Westminster din Londra dispune extrădarea lui Assange în Suedia. El face apel.

14 iunie 2012 – Curtea Supremă Britanică respinge recursul final al lui Assange și cinci zile mai târziu se refugiază în ambasada Ecuadorului la Londra și solicită azil politic, acordat de Ecuador în august 2012.

13 aprilie 2017 – Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, pe atunci șef al CIA, descrie WikiLeaks drept „un serviciu de informații ostil non-static, adesea instigat de actori de stat precum Rusia”.

19 mai 2017 – Procurorii suedezi își întrerup ancheta, spunând că este imposibil să procedeze în timp ce Assange se află în ambasada Ecuadorului.

11 aprilie 2019 – Assange este scos din ambasadă și arestat după ce Ecuadorul și-a revocat azilul politic. El este condamnat pe 1 mai la 50 de săptămâni de închisoare de către un tribunal britanic pentru omiterea cauțiunii. El finalizează pedeapsa devreme, dar rămâne închis în așteptarea audierilor de extrădare.

13 mai 2019 – Procurorii suedezi își redeschid ancheta și spun că vor examina extrădarea lui Assange în Suedia.

11 iunie 2019 – Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii cere în mod oficial Marii Britanii să-l extrădeze pe Assange în Statele Unite pentru a se confrunta cu acuzații că ar fi conspirat pentru piratarea computerelor guvernului SUA și că ar fi încălcat o lege de spionaj.

19 noiembrie 2019 – Procurorii suedezi renunță la ancheta privind violul, spunând că dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a aduce acuzații, în parte din cauza trecerii timpului.

21 februarie 2020 – Un tribunal din Londra începe prima parte a audierilor de extrădare care sunt amânate după o săptămână. Audierile ar trebui să se reia în mai, dar sunt întârziate până în septembrie din cauza pandemiei COVID-19.

4 ianuarie 2021 – Judecătoarea Vanessa Baraitser concluzionează că ar fi „apăsător” să-l extrădeze în Statele Unite din cauza sănătății sale mintale fragile, spunând că există un risc real de a-și lua viața.

UPDATE: Julian Assange rămâne închis. Fondatorului WikiLeaks i-a fost refuzată miercuri cauțiunea de un judecător britanic care susține că există riscul ca acesta să fugă de justiție, în timp ce Statele Unite încearcă, din nou, să-i asigure extrădarea.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News