Cornul Africii, din ce în ce mai arid pe măsură ce cresc temperaturile

33

Cornul Africii este din ce în ce mai arid pe măsură ce crește încălzirea globală, estimează un studiu american care contrazice previziunile anterioare privind un climat mai umed în această regiune volatilă lovită de crize cronice legate de secetă, relatează AFP.

Potrivit geofizicienilor de la Universitatea din Arizona și Universitatea Columbia din New York, al căror studiu a fost publicat vineri în revista americană Science Advances, această parte a Africii s-a uscat pe fondul încălzirii globale care s-a produs în secolul trecut într-un ritm fără precedent.

Această regiune suferă de decenii de secete devastatoare frecvente, spun cercetătorii. Partea de est a Cornului Africii, care include Somalia, Djibouti și Etiopia, va primi treptat din ce în ce mai puține precipitații în timpul sezonului crucial de ploi din martie până în mai, făcând să crească temerile privind o intensificare a tensiunilor regionale.

Această proiecție contrazice modelele climatice potrivit cărora, dimpotrivă, încălzirea globală va aduce mai multe precipitații primăvara.

„Datele paleoclimatice din ultimii două mii de ani indică faptul că această zonă din Africa este mai aridă când planeta este mai caldă și mai umedă atunci când Pământul este mai rece”, explică Jessica Tierney, profesor de geofizică la Universitatea din Arizona.

Oamenii de știință au analizat mostre de sediment marin din Golful Aden, datând de 40.000 de ani. Straturile sedimentare sunt atât de bine conservate în mostra analizată încât cercetătorii au putut să se întoarcă în timp deceniu cu deceniu.

Temperaturile au fost calculate prin analiza substanțelor chimice lăsate în sedimente de microorganisme marine numite Archaea.

Pentru a urmări nivelurile de ariditate, cercetătorii au analizat acizii grași proveniți din uleiul din frunze de plante terestre. Când climatul este mai uscat, acești acizi au un conținut mai ridicat în deuteriu (hidrogen greu).

Deși Cornul Africii a cunoscut o perioadă de umiditate destul de lungă în timpul micii ere glaciare din 1450 până în 1850, oamenii de știință au constatat o creștere semnificativă a acestui izotop de hidrogen în secolul XX, indicând în mod clar un climat devenit mai arid.

Aceiași geofizicieni au demonstrat într-o cercetare anterioară că Sahara, care a fost verde în trecut, cu precipitații regulate, s-a uscat dintr-o dată, într-un secol sau două, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, și nu treptat, așa cum credeau mulți oameni de știință.

Studiul oferă noi dovezi că schimbările climatice pot să apară brusc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News