Cyberagenţi israelieni împotriva jihadului

‘Suntem încă departe de a vedea punctul final al acestei escalade, discuţiile de pe forumurile jihadiste sunt foarte violente şi la un nivel profesional tot mai ridicat’.

Este părerea lui Gadi Aviran, recunoscut expert în dezactivarea bombelor, pregătit în armata Israelului, sau, văzut din altă perspectivă, un periculos fundamentalist obsedat de răzbunarea atacurilor asupra Islamului lansate de SUA.

Este un tradiţional ‘consumator’ de blog-uri islamiste, de unde învaţă reţete casnice de fabricare a explozibililor, plănuind atentate în comunităţile secrete de dezbatere, sau sărind din chat în chat-uri care propăvăduiesc extremismul cel mai înverşunat ce va impune Califatul Universal, notează ziarul ABC.
Aviran navighează în lumea virtuală a terorismului pe Internet infiltrându-se sub identităţi false, asemeni altor 45 de specialişti – majoritatea foşti spioni israelieni – şi care lucrează la o companie pe care a fondat-o acum 5 ani, ‘Terrogence’ (Teroare şi Inteligenţă). Cartierul operaţiunilor este plasat într-o veche crescătorie de pui din cartierul Raanana, la nord de Tel Aviv.

‘Cyberagenţii’ sunt experţi în fizică, chimie, încriptare şi doctrină islamică, pe lângă stăpânirea diferitelor abilităţi tehnice. Vorbeşte araba, turca şi farsi, plus dialectele aferente şi este familiarizat cu jargonul Al Qaida. Între clienţii săi se numără, ‘servicii secrete occidentale, aeroporturi, utilizatori privaţi sau guverne’, cărora le furnizează informaţii fiabile privind capacităţile inamicului.

Cu o lună înainte de atentatul eşuat asupra avionului ce zbura spre Detroit, ‘Terrogence’ a alertat asupra unei discuţii suspecte online, transcrisă pe 25 de pagini. În aceasta, un individ pe care compania israeliană îl urmăreşte de mulţi ani, spunea: ‘Puteţi simula un detonator utilizând o capsulă plină cu acid sulfuric concentrat şi introducând apoi material exploziv’. Această ‘capsulă’ seamănă cu seringa pe care o purta teroristul nigerian Omar Faruk Abdulmutalab.

Graţie unui protocol similar, compania a avertizat secerviciile secrete franceze de complotul privind aruncarea în aer a reţelei de ape reziduale din Paris, care ar fi inundat metroul provocând o catastrofă. Mesajul ‘creierului’ acestui atac, plasat pe web-ul jihadist era: ‘Putem aduce oraşul înapoi în timp, în secolul al XIII-lea’. ‘Analizăm fiecare discuţie pentru a încerca să fim înaintea lor.

Ştim că teroriştii vor să introducă în avioane mici cantităţi de lichid, permise, pentru a le asambla în interior şi a arma astfel bomba’, spune Avi. După ce în august un sinucigaş a ascuns explozibil în anus, în încercarea de a-l ucide pe prinţul saudit Mohamed bin Nayel pe Internet au apărut dezbateri între ‘băieţii răi’ vorbind deja de chirurgii abdominale pentru a ascunde explozibili şi a deveni bombe ambulante. ‘Scanerele corporale nu detectează ceea ce există în cavităţile corpului, acesta fiind unul din punctele sale slabe’, spune expertul.

Însă nu toţi cei de la ‘Terrogence’ stau în faţa monitorului unui computer. ‘Reproducem orice exploziv care apare în reţetele ce se schimbă pe Internet’ – spune Avi Icar, un fost militar şi membru al echipei – îl scanăm, îi testăm culoarea, mirosul şi îl detonăm. Realizăm astfel amprenta sa digitală, urma prin care poate fi detectat de un scaner prin intermediul unui software pe care îl vindem apoi clienţilor noştri’. ‘Terrogence’ monitorizează scanerele şi personalul de securitate al aeroportului israelian Ben Gurion, care este cel mai blindat de pe planetă.

Avi Icar scoate din geantă un ciorap având în interior o pungă cu exploziv disimulat în partea interioară a piciorului. ‘Recreăm de asemenea simulatoare şi urmărim toate dispozitivele ingenioase din lumea virtuală, pentru a calibra şi testa scanerele’, spune el arătând o minge de tenis, un sutien, o pereche de pantofi şi sticle de apă, care pot deveni toate… bombe letale.
Concluzia este pesimistă. ‘Tehnologia nu va fi niciodată la înălţimea imaginaţiei teroriştilor. Este un război asimetric. Aşa cum a spus un fost şef al IRA: un aeroport are nevoie de 365 de zile de noroc, teroristul sinucigaş doar de una’.

Soluţia spune Aviran, ar fi ‘o combinaţie de aparate, inteligenţă şi de studiere a profilului pasagerilor’, dar care sunt întotdeauna limitate. ‘Securitatea este un perete de cărămizi plin de găuri, noi încercăm să reducem aceste goluri, dar trebuie ştiut că un control total este practic imposibiľ. Şi închide cu o profeţie: „Cei care vor avea jenă de scanere se pot gândi de-acum încolo să ia trenul”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata