Datoria publică a SUA este mai mare decât cea a Greciei

Cel mai bun indicator al capacităţii de a ieşi din criza creditelor este deficitul primar al unui stat, care exclude plăţile de dobânzi aferente datoriei. În 2009, deficitul primar structural al Statelor Unite este de 7,3% din PIB, în timp ce în Marea Britanie, el se ridică la 6,8% din PIB.

Pare incredibil, dar este mai mare decât cei 6% ai Greciei, scrie ziarul elveţian Le Temps. Elveţia înregistrează un excedent primar structural de 0,3% (ca şi Germania), în timp ce Franţa are un deficit primar de 3,7% din PIB. Datoria SUA este atât de mare încât cheltuielile publice trebuie neapărat să scadă.

Unii vor spune că este dictatul pieţelor, dar SUA nu se vor putea sustrage celei mai elementare aritmetici. Nici Franţa, care din 1974 nu a avut niciun buget echilibrat. Deciziile care vor fi luate în acest week-end nu vor schimba cu nimic situaţia, ele vor permite doar să se mai câştige timp. În mod general, situaţia tinde să se înrăutăţească.

Finanţele publice britanice şi americane sunt într-o situaţie la fel de catastrofală precum cea a Greciei. Peste 5 ani nu va mai fi nicio ţară cu rating AAA, potrivit unui studiu al economistului şef de la Citigroup, Willem Buiter, prezentat marţi cu ocazia conferinţei Băncii Naţionale a Elveţiei (BNS) şi a FMI, de la Zurich.
Potrivit lui Willem Buiter, Statele Unite trebuie neapărat să prezinte un program permanent de reducere bugetară de 7,3% ca să iasă din această situaţie, fie prin creşterea impozitelor, fie prin scăderea cheltuielilor publice.

Willem Buiter se bazează în estimările sale pe deficitul public american din 2009, care este de 103% din PIB, asociat unei rate anuale de creştere de 3% şi unei dobânzi reale de 4%. Economistul adaugă că aceste cifre nu iau în considerare costul considerabil al promisiunilor legate de pensii. Totuşi, această provocare demografică apasă din ce în ce mai mult asupra productivităţii ţărilor industrializate.

În afară de promisiunile legate de asistenţa socială şi de pensionări, trebuie menţionate cele două mari companii de finanţare în domeniul ipotecar american, Fannie Mae şi Freddie Mac, care aparţin în proporţie de 79,9% statului. Trebuie deci adăugată o datorie de 1.761 de miliarde de dolari la datoria publică oficială.
Dacă nu se iau în considerare decât datoriile înscrise în bilanţ, datoria publică a statului american ar fi mai mare cu aproximativ 13% din PIB faţă de statisticile oficiale.

Tabăra optimiştilor afirmă că, în general, deficitele publice ridicate nu sunt ceva nou şi că după ce au atins niveluri extrem de ridicate după al doilea război mondial, îmbunătăţirea lor a fost considerabilă. Într-adevăr, deficitul american a scăzut de la 121% din PIB la 32%, în 1974. Nu trebuie omis un lucru esenţial. Autorităţile trebuie să beneficieze de un puternic sprijin politic pentru ca planul de redresare să fie acceptat.

După război, toată lumea a înţeles că lupta pentru suveranitate a fost cauza deficitului. Efortul cerut era conceput ca un lucru normal. Dar va fi altfel dacă deficitul este rezultatul unei proaste gestionări sau a unor promisiuni de nerealizat, aşa cum se întâmplă acum.
Concluzia economistului este că SUA şi Marea Britanie sunt deci foarte vulnerabile. Dar ele au două atuuri majore în raport cu Grecia: au propria lor monedă, iar economia subterană este mult mai modestă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata