David Cameron dezvăluie numele funcţionarilor publici care câştigă mai mult decât el

21

Peste 170 de funcţionari publici de rang înalt primesc salarii mai mari decât premierul Marii Britanii, David Cameron, susţin date date publicităţii marţi de către Cabinet Office (un departament al guvernului Marii Britanii) şi preluate de cotidianul britanic The Independent.

Norocoşii din sistemul de stat primesc fiecare peste cele 150.000 de lire la care era îndreptăţit David Cameron până la reducerea de 7.500 de lire, atunci când şi-a început mandatul luna trecută, scrie publicaţia britanică menţionând că suma totală la care se ridică salariile funcţionarilor amintiţi este 29,2 milioane de lire anual.
Prima listă de acest fel este o lectură obligatorie în dimineaţa zilei de marţi pentru funcţionarii importanţi şi pentru staff-ul lor.

Aceştia s-ar putea să fie nedumeriţi de unele anomalii: de ce primeşte Sir Nicholas Macpherson, secretar permanent la Ministerul de Finanţe în ultimii 5 ani (cu un salariu între 175.000 şi 179.999 de lire) cu 15.000 de lire mai puţin decât omologul său de la Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională, Nemat Shafik?
Şi lista nedumeririlor poate continua: de ce primeşte Jonathan Stephen, secretar permanent la Departamentul pentru Cultură, Media şi Sport, cu un salariu anual de până la 159.999 de lire, cu 70.000 de lire mai puţin decât Jeremy Beeton, cel care conduce instituţia guvernamentală însărcinată cu monitorizarea Jocurilor Olimpice?

În acest caz, un posibil răspuns ar putea fi legat de faptul că Beeton a venit în acest post de la o companie americană de construcţii, în condiţiile în care plata unora dintre funcţionarii publici de carieră este depăşită de cea a colegilor recrutaţi din mediul privat.
În fruntea listei funcţionarilor cu salarii mai mari decât premierul este John Fingleton, directorul executiv al autorităţii de protecţie a drepturilor consumatorilor (Office for Fair Trading), ale cărui venituri anuale se ridică la o sumă între 275.000 şi 279.999 de lire.

De asemenea, directorul Sistemului Naţional de Sănătate (National Health Service, NHS), David Nicholson, primeşte o remuneraţie de până la 259.999 de lire anual, care include şi folosirea unui apartament închiriat în Londra. Sindicatele din sistemul medical au protestat pentru faptul că salariile şefilor de la NHS au crescut în timp ce asistentele au primit creşteri salariale sub inflaţie.

De asemenea, şeful Statului Major britanic, mareşal-şef al aerului Sir Jock Stirrup primeşte un salariu anual de până la 244.999 lire. Cel mai important funcţionar public, Sir Gus O’Donnell, care a consiliat trei premieri în calitate de secretar al cabinetului este pe locul al cincilea în topul celor peste 170 de funcţionari care primesc salarii mai mari decât premierul, fiind remunerat anual cu 239.999 de lire – adică cu aproape 100.000 de lire mai mult decât superiorii săi politici.

Printre alţi funcţionari cu salarii umflate se numără Lin Homer, controversata directoare executivă de la Agenţia britanică pentru Frontiere (UK Border Agency), care primeşte până la 209.999 de lire anual, deşi nu a reuşit să deporteze infractorii străini. Publicarea acestor salarii de înalţi funcţionari, aminteşte The Independent, vine după ce premierul David Cameron a condamnat secretomania din jurul multora dintre activităţile guvernului.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News