De incendiile din Rusia se face vinovat regimul sovietic

Regimul sovietic este principalul vinovat de incendiile care devastează astăzi Rusia, afirmă şeful Institutului pentru problemele apei, mediului şi resurselor naturale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Viktor Danilov-Danilian.

Potrivit unui articol semnat de acesta în ediţia de miercuri a cotidianului Vremea Novostei, în timpul regimului sovietic fuseseră secate un număr uriaş de mlaştini şi zone umede de pe actualul teritoriu al Federaţiei Ruse, acest lucru constituind principala cauză a actualelor incendii.

‘Cauza principală a incendiilor în masă este distrugerea mlaştinilor. Această acţiune începută de Stalin a continuat apoi sub Hruşciov (Nikita) şi Brejnev (Leonid)’ – scrie omul de ştiinţă rus, explicând că autorităţile sovietice ale vremii au drenat bălţile de turbă pentru a obţine combustibil, a extinde zonele de teren agricol, precum şi din raţiuni ideologice, ‘pentru că în bălţi şi mlaştini nu putea fi construită puterea sovietică’.

‘Broaştele, ţânţarii şi viperele sunt creaturi ‘reacţionare’. Într-un astfel de spaţiu, nu poţi convoca întruniri de partid, el respinge politicul prin natura sa’, scrie Danilov¬Danilian.
Expertul citat, fost ministru al Mediului, consideră că aceste acţiuni ale autorităţilor din epocă au dus la distrugerea echilibrului ecologic, a unor ecosisteme întregi şi, aspectul cel mai important, i-a împins pe ruşi într-o capcană.

În prezent, va fi extrem de dificil de compensat cantitatea de apă pompată din mlaştini, apreciază el.’ Cu o adâncime medie de un metru a mlaştinilor (unele sunt mai adânci, altele mai puţin), acestea conţineau cel puţin o mie de kilometri cubi de apă, adică mult mai mult decât vărsa anual Volga în mare, mult mai mult decât varsă în mare toate fluviile din partea europeană a Rusiei.

Câte mlaştini şi bălţi au fost secate, câte au fost drenate pe jumătate sau complet, câte au rămas intacte şi astăzi? Numărul lor exact nu se ştie ‘, concluzionează acesta.
Pagubele aduse economiei ruse de valul de căldură şi incendiile din vara aceasta au fost evaluate provizoriu la cel puţin 450 miliarde de ruble (aproximativ 15 miliarde de dolari) ceea ce înseamnă 1% din PIB-ul Rusiei.
La începutul lunii august, guvernatorul regiunii Moscova, Boris Gromov, a declarat că plănuieşte să ‘inunde’ din nou în anii următori turbăriile din jurul capitalei ruse. Ideea sa a fost susţinută de premierul Vladimir Putin, care a dispus pregătirea unui program în acest sens la nivel federal, notează cotidianul citat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata