Delincvenţii români, de neoprit în Olanda

În fiecare zi la orele 5.00 dimineata pleaca din Bucuresti autobuze Eurolines catre orase din vestul Europei iar cei 140 de euro de platiti pentru un bilet sunt neglijabili pentru calatorul român dar si pentru delincventii din aceasta tara, scrie ziarul olandez Het Parool.

Amsterdam este invadat in fiecare an de delincventi din România iar escrocheria cu cardurile bancare, asa numitul skimming, este de neimpiedicat daca politia, justitia si instante precum Interpol nu vor colabora mai bine, afirma inspectorul de politie Hans Maasdam, care a coordonat timp ce 5 ani contactul dintre serviciile de investigatie olandez si român, in calitate de ofiter de legatura.

Acesta constata ca legatura dintre faptasi ramâne invizibila din cauza faptului ca fiecare corp de politie realizeaza o ancheta proprie, rezultatele ei nefiind apoi coroborate.
Acum, dupa ce România a devenit membru al UE iar controalele la granita au disparut din 2007, valul de delincventi este tot mai greu de tinut in frâu. Este vorba aici de hoti de buzunare, traficanti de femei si spargatori, insa escrocheria cu cardurile bancare provoaca cele mai mari pagube economice, insumate la zeci de mii de euro pe an.

“Românul obisnuit a devenit mai mobil, dar de la sine inteles si delincventul”, arata Maasdam. “Înainte stiam precis cine in ce automobil se gasea atunci când parasea România sau se intorcea, acum insa fiecare a devenit invizibil, urmarea fiind aceea ca delincventii se simt mai in siguranta”, adauga el. Maasdam continua aratând ca a avut de-a face de la 1 ianuarie 2009 cu 150 de cazuri de români implicati in escrocherii cu carduri bancare, toate in Olanda, problema fiind dupa parerea sa enorma.

Colaborarea intre majoritatea corpurilor de politie este excelenta, lauda Maasdam, insa ea functioneaza in cazuri individuale, pe care politia le rezolva aproape totdeauna. Faptul insa ca oaspetii din România sunt asa de mobili ii face sa fie ca niste “tantari care se napustesc asupra unei vite sângerânde”.

Daca nu nu scoti la iveala legatura dintre grupari aparent separate nu obtii niciun rezultat, conchidea inspectorul olandez. Escrocheria cu carduri bancare, renumitul skimming, este un fenomen cu precadere românesc, de când inginerii ramasi fara loc de munca dupa caderea dictatorului Nicoale Ceausescu s-au apucat de delicte, opineaza autorul articolului, Paul Vugts, un redactor al ziarului Het Parool, care s-a deplasat in România, pentru a discuta cu persoanele implicate in domeniul combaterii delincventei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata