Deltele populate din ţările bogate sunt ameninţate de schimbările climatice

Țările bogate construiesc lucrări de infrastructură împotriva riscurilor de inundații în deltele lor populate, dar odată cu creșterea oceanelor și a frecvenței furtunilor legate de încălzirea globală această abordare devine prea costisitoare și insuficientă, prezice un studiu american publicat în revista ‘Science’, citat de AFP.

Potrivit unor simulări, aceste națiuni pot suferi într-o zi aceleași inundații devastatoare ca țările sărace care nu pot construi diguri sau canale pe brațele apelor curgătoare care formează delte.

Conform estimărilor recente, până în anul 2050, în cazul în care nivelul mării continuă să crească, inundațiile tot mai frecvente ar putea duce la costuri de până la o mie de miliarde de dolari pe an din cauza deteriorării celor mai mari 136 de orașe costiere din lume.

Autorii studiului au făcut simulări cu privire la efectul schimbărilor climatice în următoarele decenii pentru 48 de delte importante din lume unde trăiesc peste 340 de milioane de oameni. Ei consideră că vor fi absolut determinante pentru conservarea durabilă a deltelor capacitatea economică și de decizie cu privire la punerea în aplicare a soluțiilor de inginerie, scrie AFP.

Ei au analizat, de asemenea, acțiunea umană, care constă în recuperarea de tot mai mult teren pentru construcții și agricultură. Aceste acțiuni duc la o scădere a nivelului solului în timp ce nivelul oceanelor continuă să crească, au relevat cercetătorii.

În simulările lor, cercetătorii au descoperit că deltele țărilor sărace au fost în mod inevitabil vulnerabile dar riscul a continuat să crească pentru cele situate în unele țări bogate, iar în unele cazuri s-a multiplicat de patru sau opt ori.

Ei citează în acest sens în special Delta Mississippi în sudul Statelor Unite sau deltele Rinului și Ronului din Europa.

Într-un comunicat publicat de revista ‘Science’, Stijn Temmerman de la Universitatea din Anvers (Belgia) și Matthew Kirwan de la Virginia Institute of Marine Science explică faptul că soluția ar putea fi pur și simplu elaborarea strategiilor care permit sistemului fluvial să transporte din nou sedimente către zonele de deltă.

Ei citează un proiect ambițios din statul Mississippi care ar trebui să împiedice dispariția a 500.000 de hectare de mlaștini și să reducă pagubele produse de inundații în New Orleans și pe coastele Louisianei, în valoare de 5,3 miliarde de dolari anual și de 18 miliarde de dolari peste 50 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata