Detectoarele de bombe inutilizabile, comercializate de o companie britanică, suscită furie în Irak

Jim McCormick, directorul companiei britanice ATSC Ltd., care furnizează detectoare de bombe Irakului, a fost arestat sub acuzaţia de fraudă, iar exportul dispozitivelor a fost interzis, au confirmat sâmbătă, 23 ianuarie, oficiali guvernamentali britanici.

Oficialii irakieni au reacţionat cu furie la această informaţie, invocând o serie de atentate cu bombă de mare cruzime, din ultimele şase luni, în pofida utilizării pe scară largă a detectoarelor de bombe în sute de puncte de control din Bagdad, relatează ziarul american The New York Times.
Potrivit acestuia, care citează un asociat al companiei britanice care a comercializat dispozitivele, echipamentele ar fi fost fabricate de către furnizori din Marea Britanie şi România.

“Această companie nu numai că a cauzat pierderi grave şi masive de fonduri, dar a provocat pierderi grave şi masive de vieţi nevinovate de civili irakieni, în număr de sute şi mii, în urma atacurilor şi în pofida faptului că ni s-au dat asigurări că suntem imuni la ele, deoarece dispunem de acest echipament”, a declarat Ammar Tuma, un membru al Comitetului de Securitate şi Apărare din parlamentul irakian.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu a retras dispozitivul, iar ofiţeri de poliţie continuă să îl folosească. Oficiali irakieni au afirmat că vor începe o anchetă privind afacerea în care guvernul lor a plătit cel puţin 85 milioane dolari companiei britanice ATSC Ltd., pentru cel puţin 800 de detectoare de bombe, denumite ADE 651s.
Ambasada Marii Britanii s-a oferit să coopereze cu orice anchetă a guvernului irakian.

The New York Times a relatat pentru prima dată despre îndoielile oficiale privind dispozitivul, în noiembrie, citând oficiali ai armatei americane şi experţi tehnici care au spus că ADE 651 este inutilizabil, în pofida unei încrederi răspândite în Irak că este de folos.
ADE 651 este un echipament portabil în formă de baston, fără baterii sau componente electronice interne, alimentat de electricitatea statică al utilizatorului, care trebuie să se deplaseze pentru a-l încărca. Singura parte mobilă este cea care arată ca o antenă radio pe un ax, care se mişcă indicând prezenţa unor arme sau explozibili.

“Efectuăm în prezent o investigaţie penală şi, ca parte a acesteia, a fost arestat un bărbat de 53 de ani sub suspiciunea de fraudă prin înşelăciune”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Avon and Somerset, din Marea Britanie, fără a da numele suspectului, în conformitate cu strategia poliţiei.
Suspectul a fost eliberat pe cauţiune, a mai spus purtătorul de cuvânt, care a precizat, de asemenea: “Poliţia şi-a dat seama de existenţa unui echipament care a suscitat numeroase îngrijorări şi, în interesul siguranţei publice, a iniţiat investigaţia”.

Presa britanică a relatat pe larg despre identitatea suspectului, acesta fiind Jim McCormick, managing director al ATSC Ltd., care operează într-o locaţie convertită din una de produse lactate, în districtul rural Somerset County, din Anglia. Noi relatări l-au descris pe McCormick drept un fost ofiţer de poliţie britanic din Merseyside.

Contactat telefonic de ziarul american, McCormick a refuzat să comenteze cu privire la acuzaţiile ce i se aduc sau dosarul împotriva lui, dar a insistat că ATSC va rămâne în afacere. “Compania noastră este încă pe deplin operaţională “, a spus el.
O declaraţie emisă de către Departamentul pentru Mediul de Afaceri, Inovaţie şi Aptitudini (BIS) din Marea Britanie menţiona că este pe cale să interzică exportul de ADE 651 şi dispozitive similare în Irak şi Afganistan.

“Testele au arătat că tehnologia folosită în ADE 651 şi dispozitive similare nu este potrivită pentru detectarea de bombe”, a declarat departamentul. “Am acţionat de urgenţă pentru a institui restricţii la export, care vor intra în vigoare săptămâna viitoare”.
Comunicatul a mai precizat că departamentul ar putea interzice exportul în aceste ţări, deoarece trupele britanice desfăşurate acolo ar putea fi expuse pericolului prin folosirea dispozitivului. ATSC susţine că a vândut dispozitivul în 20 de ţări, toate în curs de dezvoltare.

Consiliul Suprem de Audit din Irak a anunţat ca va investiga achiziţionarea publică a ADE 651, potrivit liderului consiliului, Abdul Basit Turki. Ancheta se va focaliza şi asupra funcţionarilor care anterior au dat asigurări auditorilor că dispozitivul este solid din punct de vedere tehnic, a precizat Turki.
General-maiorul Jihad Al-Jabiri, care este responsabil de procurarea dispozitivelor pentru Ministeru l de Interne, nu a putut fi contactat pentru comentarii, precizează ziarul american.

La Bagdad, sâmbătă, 23 ianuarie, dispozitivele erau încă foarte folosite. “Nu am avut încredere în acest dispozitiv încă de la început”, a declarat un ofiţer de poliţie de la un punct de control din centrul Bagdadului, care a solicitat anonimatul, deoarece el nu a fost autorizat să vorbească cu mass-media. “Am fost obligat să-l folosesc de către superiorii mei şi sunt obligat să o fac în continuare”.

Un alt ofiţer de la alt un punct de control a blamat funcţionari corupţi acuzaţi că au adus ADE 651 în Irak. “Guvernul nostru este de blamat pentru toate miile de suflete nevinovate care s-au pierdut, deoarece aceste dispozitive au fost utilizate în Irať, a spus el.
Un asociat al ATSC, care a vorbit sub condiţia anonimatului de teama de represalii, a declarat ca dispozitivele au fost fabricate la un cost de 250 dolari bucata de către furnizori din Marea Britanie şi România. “Toată lumea la ATSC a ştiut că nu se afla nimic în interiorul ADE 651,” a spus el.

Potrivit auditorilor, guvernul irakian a plătit între 40.000 dolari şi 60.000 dolari pentru fiecare dispozitiv, deşi a stabilit că ATSC comercializa dispozitivul pe piaţă pentru suma de 16.000 dolari. S- a spus că suma suplimentară era destinată antrenării, pieselor de schimb şi comisioanelor.
Ziarul britanic The Times l-a citat pe McCormick, în noiembrie, spunând că tehnologia dispozitivului este similară cu cea a baghetelor folosite pentru a găsi apă. “Ne-am luptat cu scepticii 10 ani”, a spus el.

“Una din problemele pe care le-am avut a fost că echipamentul arăta primitiv. Lucrăm la un nou model care este dotat cu lămpi intermitente”, a mai precizat el.
La scurt timp după arestare, vineri, BBC a relatat că a organizat un test de laborator privind aparatul şi a constatat că componenta acestuia de detectare a bombelor este o placă electronică de genul celei utilizate pentru a preveni furtul din magazine.

Broşuri ATSC susţin că ADE 651 poate detecta urme de explozibil, droguri sau chiar rămăşiţe umane la distanţe de până la 6 mile pe calea aerului, sau trei cincimi de milă pe uscat. Studii ştiinţifice privind dispozitive similare au arătat că acestea nu sunt mai precise decât atunci când. ..”dai cu banul”’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata