Dolarul şi euro: Europa trebuie să cântărească mai mult

2

Nu s-a stins inca ecoul a ceea ce a fost definit un “show bine orchestrat al cooperarii dintre Washington si Beijing” ca mass-media au si transmis stirea privind vizita in China a presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, pentru a sustine cauza aprecierii monedei yuan-renminbi.

Ea urmeaza dupa o alta campanie bine condusa de media economice europene in favoarea aprecierii monedei chineze pe care o considera necesara pentru a reabsorbi dezechilibrele globale. Interpretat in cheia intereselor europene sprijinul de care se bucura propunerea este surprinzator si trebuie combatut, noteaza un editorial publicat in editia de joi (19 noiembrie 2009) a ziarului Il Messaggero.

Daca aprecierea yuanului implica o apreciere a euro, acesta este un prejudiciu clar pentru europeni. Europa trebuie sa cântareasca politic mai mult, aceasta este adevarata partida. Pentru a intelege pâna la capat problema trebuie sa se aminteasca pe scurt continutul “acordurilor” convenite de Barack Obama si Hu Jintao. Ei au convenit ca este necesara “o reechilibrare economica si o planificare cu bataie lunga care, printr-o actiune imbinata si in tandem intre cele doua tari, sa poata reechilibra respectivele economii si, prin politici monetare adecvate, sa poata promova o redresare economica mondiala puternica si durabila”.

Dar Europa unde este?, se intreaba editorialul. Un fapt este cert: pentru a atinge acest obiectiv, “China va continua sa aplice politicile destinate sa modifice propria structura economica, prin cresterea veniturilor familiilor, expansiunea cererii interne si cresterea contributiei consumurilor la cresterea PIB-ului, la care se va adauga reforma privind sistemul de asistenta sociala”.

În schimb, SUA vor trebui sa adopte masuri in vederea cresterii economiilor la nivel national si pentru promovarea unei cresteri sustenabile si neinflationiste. “Pentru atingerea acestui obiectiv, SUA s-au angajat sa reduca deficitul bugetului federal printr-un parcurs sustenabil si prin masuri specifice care sa poata favoriza economiile private”, citeaza Il Messaggero, care a mai selectat:
“China si SUA au convenit in plus sa accelereze negocierile privind un tratat bilateral pentru investitii si sa conlucreze activ pentru solutionarea controverselor comerciale b ilaterale si investitii, in mod constructiv, cooperent si reciproc avantajos”.

Prin urmare, un program care, asa cum se spune, aparent este foarte clar dar care ascunde doua stratageme, una imediat sesizabila iar cealalta ascunsa. Prima se refera la o po litica deja in curs de realizare in China, in timp ce a doua la o politica viitoare. Nu se intelege cum o poate realiza Obama fara a accentua prabusirea dezvoltarii si a locurilor de munca americane. A doua stratagema este ca printre rândurile acordului se poate citi, iar Obama a repetat acest lucru la conferinta de presa, ca yuanul-renminbi va fi apreciat.

Il Messaggero tine sa sublinieze inca ca Europa trebuie sa cântareasca mai mult. Interesul ei este pentru o realizare deplina si exclusiva a partii evidente a acordului si o clara explicare a partii ascunse.

Daca caderea exporturilor europene – indusa fie de reducerea cererii externe americane pentru a creste economiile considerate indispensabile pentru stabilizarea dolarului, fie de aprecierea euro care va urma cu siguranta in urma devalorizarii monedei americane – va fi mai mare decât caderea exporturilor chineze in urma aprecierii yuan-renminbi, atunci trebuie sa se manifeste o mare prudenta in a determina China sa urmeze presiunile internationale. Europenii sunt mult mai interesati de o expansiune rapida a cererii interne chineze la schimburi substantial fixe, care se va reflecta asupra importurilor chineze si din Europa.

Acest lucru trebuie sa il spuna Trichet in apropiata sa vizita la Beijing. În caz contrar, aprecierea euro in raport cu dolarul este ca si facuta. Pentru a nu fi exclusa de la cooperarea chino¬americana, Europa va trebui sa sprijine dolarul, schimbând canalul de creare de euro de la cel al bancilor la cel extern. Va acumula dolari de pus pe masa negocierilor pentru a conta in alegerile globale, finantând SUA si creând un Fond suveran de bogatie pentru a achizitiona materii prime, surse de energie si intreprinderi strategice.

Pentru a face acest lucru insa, Europa trebuie sa aiba ide ile foarte clare si sa fie o Uniune politica autentica. Deoarece nu este, si nici nu pare sa aiba intentia sa fie, va fi destinata sa ramâna marginalizata daca nu ia deciziile adecvate. Nu este o problema de politica economica, ci de politica externa, incheie Il Messaggero.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata