După “căsătoriile albe”, Besson lansează ofensiva împotriva “căsătoriilor gri”

La putin timp dupa ce a propus o dezbatere despre identitatea nationala, Eric Besson, ministrul francez al imigratiei, integrarii, identitatii nationale si al dezvoltarii solidare, se angajeaza intr-o “noua lupta”: cea impotriva “casatoriilor gri”.

Fara sa furnizeze vreo cifra statistica, Eric Besson afirma ca aceste casatorii contractate abuzându-se de slabiciunea unei persoane, in scopul obtinerii unui permis de sedere sau a cetateniei franceze, au devenit un fenomen preocupant, scrie publicatia franceza Liberation.
“Gri” pentru ca spre deosebire de casatoriile numite “albe”, incheiate intre o persoana straina si una de nationalitate franceza constiente de scopurile casatoriei, acestea sunt contractate “abuzându-se de vulnerabilitatea unei persoane in situatie de slabiciune, doar cu unicul scop de a obtine un titlu de sedere sau un acces la nationalitatea franceza”, a explicat Eric Besson.

Ministrul francez a anuntat miercuri, 18 noiembrie, lansarea unui grup de lucru asupra a ceea ce el a numit “escrocherie sentimentala cu scop migrator”. Grupul, prezidat de deputata Claude Greff, va prezenta in interval de 5 sau 6 luni propuneri de masuri.
“Masuri, pe cât se poate, preventive, daca nu represive”, a dat asigurari ministrul. O munca la care va fi asociat ministerul justitiei dat fiind ca “aceasta problema necesita o evolutie a legislatiei si probabil o inasprire a sanctiunilor”, adauga Eric Besson. “Casatoria gri nu este recunoscuta de drept” si “ar trebui sa fie sanctionata mai aspru decât casatoria alba”, a mai adaugat el.

De altfel, Eric Besson a tinut sa sublinieze ca daca aceste casatorii mixte (dintr-un numar de 273.500 de casatorii contractate, in 2008 in Franta, 84.000 sunt mixte) reprezinta o modalitate de “imbogatire a societatii noastre”, sustinerea lor trebuie “sa mearga umar la umar cu lupta impotriva casatoriilor din amabilitate”. Si a mai amintit ca “natiunea franceza este deosebit de generoasa”, in ceea ce priveste casatoriile mixte.

“Casatoria gri” este “in primul rând o frauda fata de regulile de intrare si de sedere pe teritoriul francez si de acces la cetatenia franceza” dar si “o atingere la institutia casatoriei” si “un abuz de slabiciune” care a creat “stari de suferinte individuale, rani adânci”, enumera Eric Besson, vrând parca sa justifice pertinenta initiativei sale, potrivit Liberation.

Acesta din urma este punctul asupra caruia ins ista ministrul francez si grupul de lucru care reunesc victime ale “casatoriilor gri”, barbati si femei, veniti din toata Franta ca sa-si spuna povestea vietilor lor. Din punct de vedere statistic, aprecierile referitoare la ace st “fenomen” ramân vagi. Daca Mickael Cohen, avocat membru al grupului de lucru, afirma ca observa “o crestere foarte importanta a numarului de victime”, nicio proba nu vine sa-i sustina afirmatiile.

Precizarile lipsesc si in ceea ce priveste rata casatoriilor albe. Întrebat de un ziarist in legatura cu aceste lacune, Eric Besson a fost de parere ca numarul victimelor “casatoriilor gri” se ridica la câteva mii. Potrivit datelor furnizate de minister, cu 50.000 de autorizatii de sedere indelungata, eliberate anual cu acest titlu, casatoria reprezinta aproape dublul numarului titlurilor de sedere eliberate cu titlu profesional.

În plus, dintre cele 100.000 de persoane care au obtinut cetatenia franceza in 2007, accesul prin casatorie se intâlneste in 30.000 de cazuri. Cons iderata “principala sursa de imigratie in Franta”, casatoria mixta face obiectul unei atentii deosebite din partea celor insarcinati cu reglarea fluxurilor migratoare, reglare care este “poate o invitatie la eludare” recunoaste Besson. Pentru a evita orice polemica, ministrul s-a aparat ca “porneste intr-o cruciada impotriva casatoriei mixte”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata