Economia Poloniei a crescut cu 0,5 la sută în primul trimestru din 2010

Economia Poloniei a crescut cu 0,5 la sută în primul trimestru din 2010, extinzându-se într-un ritm mai lent decât în precedentul trimestru, din cauza iernii aspre, transmite AP.

În trimestrul patru din 2009, Produsul Intern Brut al Poloniei a înregistrat o creştere de 1,1 la sută, conform datelor Oficiului Central de Statistică.

Datele corespund estimărilor analiştilor, a declarat Maja Goettig, economist şef la Bank BPH în Varşovia, apreciind că iarna grea a afectat evoluţia economiei poloneze. Goettig a afirmat că Polonia poate atinge obiectivul de creştere economică de trei la sută în 2010.

Comparativ cu primul trimestru din 2009, Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 2,8 la sută în perioada ianuarie-martie 2010. Polonia a fost singurul stat din Uniunea Europeană care a înregistrat creştere economică în 2009, de 1,7 la sută, fiind mai puţin dependentă de exporturi decât vecinele ei, Cehia şi Slovacia.

Consumul intern rămâne ‘principalul motor de creştere al PIB-ului’ iar cele mai noi date indică faptul că fabricile îşi refac stocurile, susţine Maja Goettig.

Rata şomajului în Polonia a scăzut în aprilie la 12,3 la sută sau 101.000 de persoane, de la 12,9 la sută în martie. La sfârşitul lunii trecute, erau înregistraţi 1,97 milioane de şomeri în Polonia, o ţară cu o populaţie de 38 de milioane de locuitori.

Declinul şomajului s-a datorat înfiinţării unor locuri de muncă temporare în sectorul construcţiilor, al agriculturii, al industriei lemnului, al turismului şi transporturilor.

Economia Poloniei va creşte cu 2,75 la sută în 2010 şi cu 3,25 la sută în 2011, estimează experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), într-un raport recent.

Pe lângă triplarea fondurilor europene ce vor fi absorbite de Polonia în următorii ani, elementele care favorizează creşterea economiei poloneze într-un ritm de 2,75 la sută în 2010 şi 3,25 la sută în 2011 sunt îmbunătăţirea conjuncturii economice mondiale, funcţionarea corectă a sistemului bancar polonez, care demonstrează un apetit mai mare faţă de risc şi de reluarea creditării, ceea ce va duce la relansarea cererii interne şi, în special, a investiţiilor publice, apreciază experţii FMI, care au făcut recent o vizită de evaluare la Varşovia.

Autorii raportului semnalează două riscuri posibile, dar improbabile asupra cursului zlotului: intrări de capital străin mai mari decât cele prevăzute, cauzate de cantităţi mari de lichidităţi şi de nivelul scăzut al dobânzilor din ţările dezvoltate, şi, respectiv, preocupările sporite din cauza riscurilor suverane din ţările est-europene cu grad mare de îndatorare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata