Egipt: Fratele liderului Al-Qaida şi alte 67 de persoane judecate pentru terorism

17

Parchetul egiptean a hotărât duminică inculparea fratelui şefului Al-Qaida, Ayman al- Zawahiri, şi a încă 67 de persoane pentru formarea unui ‘grup terorist’ care a desfăşurat atacuri asupra obiectivelor guvernamentale, forţelor de securitate şi creştinilor, transmite media locală, citată de AFP.

Mohamed al-Zawahiri, fratele lui Ayman al-Zawahiri, liderul grupării teroriste Al-Qaida, a fost arestat în august anul trecut pentru ‘susţinerea’ preşedintelui islamist Mohamed Morsi, care a fost destituit de armată în iulie.

Cele 68 de persoane sunt acuzate de crearea unui ”grup terorist conectat la gruparea Al-Qaida, care a pregătit atacuri contra obiectivelor guvernamentale, serviciilor de securitate şi comunităţii creştine, în vederea propagării haosului şi prejudicierii securităţii ţării”, a relatat agenţia Mena.

Conform unor surse judiciare, ancheta a scos la iveală faptul că grupul a trimis membri în Siria pentru a lupta împotriva regimului preşedintelui Bashar Al-Assad, înainte de a fi somat să revină în Egipt la 30 iunie 2013.

Mohamed al-Zawahiri, care are naţionalitate egipteană şi a ieşit din închisoare în timpul revoltelor care au dus la îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak în 2011, este acuzat de crearea acestui grup, de înarmarea membrilor săi şi de antrenarea lor în fabricarea de explozibil şi de bombe.

Sursele judiciare susţin că autorităţile deţin probe împotriva membrilor grupului care a acţionat în locaţii secrete din oraşul Charqiya şi în cartierele Matareya şi 6 Octombrie ale capitalei Cairo. După destituirea lui Morsi, Charqyia a fost scena a numeroase atentate care au vizat forţele de securitate, în timp ce în cartierele Matareya şi 6 Octombrie au avut loc lupte violente între susţinătorii fostului preşedinte Morsi şi forţele de poliţie.

Peste 1.400 de susţinători ai preşedintelui Morsi au fost ucişi după îndepărtarea sa de la putere şi alţi 15.000 au fost arestaţi, conform organizaţiei Amnesty International. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata