Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, a încetat din viaţă la 87 de ani

Scriitorul şi filosoful american de origine română Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a încetat din viaţă sâmbătă, 3 iulie, a anunţat Yad Vashem, preluat de AFP.

Un purtător de cuvânt al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor american, fără să ofere alte detalii.

Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani.

Elie Wiesel „s-a stins din viaţă în urmă cu câteva ore”, potrivit purtătorului de cuvânt al Memorialului, Simmy Allen.

Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind că a fost o „rază de lumină şi un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”.

„Israelul şi poporul evreu plâng cu tristeţe moartea lui Elie Wiesel”, a adăugat Benjamin Netanyahu.

„De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut şase milioane de fraţi şi surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină şi un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”, a menţionat premierul israelian în legătură cu cel care a străbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.

***

Elie Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmaţiei.

Primii ani ai vieţii i-a dedicat studiilor religioase, deşi tatăl lui îl încuraja să studieze ebraica modernă şi discipline laice. Elli, prescurtarea de la Elizer, în copilărie era vorbitor a trei limbi: maghiara, româna şi germana, pe care le folosea în comunitate, acasă se vorbea idiş. Rudele din partea mamei erau hasizi — aparţineau sectei iudaice hasidice, care impunea pe lângă trăirea mistică a membrilor ei şi calitatea de stâlpi ai comunităţii, misticismul şi arta conducerii fiind elemente de bază.

În 1944, Elie Wiesel împreună cu toţi ceilalţi evrei din oraş au fost deportaţi în lagărele de concentrare din Polonia. A trecut prin lagărele de la Buna, Gleiwitz şi Buchenwald, reuşind să stea cu tatăl său în tot acest timp până au ajuns la Buchenwald, unde acesta s-a stins din viaţă. A părăsit lagărul în aprilie 1945.

După război a stat câţiva ani într-un orfelinat francez, iar din 1948 a început să studieze literatura, filosofia şi psihologia la Sorbona, Paris. S-a întreţinut lucrând ca dirijor de cor şi profesor de ebraică, a publicat în jurnalele franţuzeşti L’Arche şi Israeli Yediot Ahronot.

Prima lucrare a lui Elie Wiesel a fost ‘And the World Remained Silent’ (900 de pagini), scrisă iniţial în Idiş şi publicată la Buenos Aires, Argentina (1954), carte de memorii, care după doi ani a apărut într-o formă restrânsă (127 pagini), în franceză, cu titlul ‘La Nuit’. Versiunea în engleză a memoriilor, a publicat-o în 1995, sub titlul ‘All Rivers Run to the Sea’.

După 1963 s-a stabilit în SUA, unde a predat ştiinţele umaniste la Universitatea din Boston şi a scris pentru un jurnal de limbă idiş ‘Jewish Daily Forward’.

A publicat numeroase lucrări: studii iudaice, cărţi despre Holocaust, eseuri politice şi religioase.

A fost numit preşedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA (iniţial s-a numit Comisia prezidenţială pentru Holocaust) de către preşedintele Jimmy Carter (1978), iar în 1995 a fost medaliat de preşedintele Ronald Reagan pentru realizările sale. A primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1986.

Elie Wiesel a vizitat România în 1964 şi în iulie 2002. A fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’, în grad de Mare Ofiţer. De asemenea, a primit din partea preşedintelui Academiei Române, Eugen Simion, însemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei instituţii (ales la 6 iunie 2001).

În 2007, Editura Trei i-a publicat volumul ‘Nebuna dorinţă de a dansa’ (Paris, 2006, cu titlul ‘Un désir fou de danser’), în traducerea lui Doru Mareş. În 2008, a publicat cartea ‘Le cas Sondenberg’.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România îi poartă numele, iar cu ocazia vizitei sale în România a fost inaugurată, în oraşul natal, o casă-muzeu, ‘Elie Wiesel’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata