Germania vizează un portofoliu economic în noua Comisie Europeană

12

Candidatul desemnat de Germania pentru postul de comisar european, Günther Oettinger, isi doreste un portofoliu economic, deoarece acest domeniu are o importanta foarte mare pentru tara sa, scrie cotidianul Die Welt.

“Domeniul vast al economiei este important pentru Germania, de aceea acesta este prima mea optiune. Industria noastra, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, sectorul manufacturier si profesiile liberale au tot interesul sa fie reprezentate de un comisar german”, a declarat Oettinger (56 ani).

Joia trecuta, cancelarul Angela Merkel l-a desemnat pe Günther Oettinger, membru al Uniunii sale Crestin-Democrate si in prezent premier al landului Baden-Württemberg, drept candidat din partea Germaniei pentru postul de comisar european. El ii va succede astfel social-democratului Günter Verheugen, care a anuntat de mai multa vreme ca doreste sa se retraga la expirarea acestui al doilea mandat in componenta Comisiei Europene.

Cancelarul Merkel l-a desemnat pe Oettinger pentru inalta functie de la Bruxelles pentru ca – dupa cum declara chiar Oettinger – “are incredere in competentele mele economice”.
Totusi, unii europarlamentari germani si-au exprimat rezerve fata de candidatul propus de Merkel. “Confirmarea lui Oettinger nu poate fi data drept sigura”, considera eurodeputatul Alexander Graf Lambsdorff din partea liberalilor. Si politicianul SPD Martin Schulz, lider al grupului socialist din PE, s-a aratat retinut.

“Spre deosebire de alti politicieni CDU de la Bruxelles si Berlin, Oettinger nu a iesit pâna acum in evidenta cu nimic in probleme europene. Audierea va fi o chestiunea dificila pentru el.”
Ca toti ceilalti candidati pentru un post de comisar european, si Oettinger va trebui sa fie audiat de Parlamentul European, care are dreptul de a-l respinge daca nu este convins de competentele sale. Schulz a ins istat ca grupul sau nu va face evaluarea pe baza apartenentei sale politice, ci strict pe baza competentelor.
“Va primi o sansa corecta”, spune Schulz.

Oettinger stie insa ce vrea sa faca in calitate de membru al Comisiei Europene: el vrea sa se asigure ca Bruxellesul nu isi depaseste competentele in materie de politici de mediu. “Ma voi implica pentru ca executivul european sa-si foloseasca pe deplin competentele, fara insa a si le depasi sau a patrunde intr-o zona de incertitudine”, a spus candidatul german.

În negocierile privind limitele emisiilor de CO2 pentru autoturisme, de exemplu, s-a ajuns in cele din urma la un compromis ce lasa usor sa se intrevada modul in care “anumite tari doreau sa foloseasca aceste valori limita pentru a crea un avantaj competitiv pentru producatorii lor de autovehicule”, a mai aratat Oettinger.

În acelasi timp, politicianul CDU a indemnat guvernul federal german sa revina la disciplina bugetara. “Cred ca este corect ca, pâna la mijlocul lui 2011, depasirea crizei economice sa se reflecte si in politica bugetara. Dupa aceasta trebuie sa se treaca din nou la consolidarea bugetara”, considera el. Germania are nevoie, pâna cel târziu in 2012, de o programare financiara pe termen mediu, care sa vizeze “indeplinirea treptata a obiectivelor de reducere a indatorarii si a criteriilor pactului de stabilitate”, a mai aratat Oettinger.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata