Epidemia de gripă A se intensifică în Franţa, campania de vaccinare avansează

Epidemia de gripa A(H1N1) se intensifica in France. În cursul saptamânii au fost inregistrate 16 decese provocate de aceasta gripa, a declarat, miercuri, 18 noiembrie, ministrul sanatatii Roselyne Bachelot, citata de Le Monde.

Constatând cresterea cu 50 % a numarului de decese, ministrul a lansat un avertisment: “Vor muri oameni pentru ca nu vor fi vaccinati.” “Un prim val care ia amploare”, confirma grupurile regionale de observare a gripei. Ar fi vorba de 380.000 de cazuri de gripa in prima saptamâna din noiembrie si de aproximativ 410.000 in urmatoarea saptamâna. În total, 1,98 milioane de persoane au fost infectate in Franta de virusul A(H1N1) incepând din luna august.

Un alt semn al intensificarii epidemiei ar fi ultimul bilant al claselor sau unitatilor de invatamânt inchise, realizat miercuri, 18 noiembrie, de Ministerul Educatiei Nationale. Optsprezece universitati sunt afectate, iar 168 de clase si 116 unitati scolare au fost inchise. Principala Federatie a parintilor, FCPE, a considerat ca aceste inchideri “nu servesc la nimic, din moment ce este gripa peste tot”.

Presedintele celei de-a doua federatii de parinti, PEEP, Philippe Vrand a subliniat ca “inchiderea claselor atunci când se inregistreaza trei cazuri dovedite de gripa H1N1 constituie o dispozitie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii greu de aplicat, deoarece testele sunt costisitoare si adesea nu se stie daca este vorba de gripa sezoniera sau H1N1.”

Surse din Ministerul Educatiei, care au dorit sa ramâna anonime, se mira ca academiile din Paris, Créteil si Versailles nu sunt afectate de gripa deoarece acolo este regiunea in care virusul pandemic este cel mai prezent. Exista de asemenea intrebari referitoare la legatura dintre slabul succes al vaccinului in cadrul populatiei si cresterea impresionanta a inchiderilor de clase si de unitati scolare, care ar trebui sa-i determine pe oameni sa se vaccineze.

Campania de vaccinare este in plina desfasurare, 200.000 de persoane fiind deja vaccinate, conform ministrului. La ora actuala, centrele de vaccinare sunt departe de a functiona in regim complet. Potrivit specialistilor, vaccinurile neutilizate s-ar ridica in medie la 10%. La Bordeaux, de exemplu, intr-o saptamâna, cele cinc i centre au vaccinat un total de 708 persoane, iar cele 20 de centre din Gironde, 2.955 persoane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata