Episcop german acuzat de bătăi „de rutină” aplicate unor copii

Scandalul privind abuzarea unor copii, care a afectat Biserica Catolică, s-a extins miercuri, în condiţiile în care episcopul german Walter Mixa, numit personal de Papa Benedict al XVI-lea, a fost acuzat că bătea şi lovea în mod frecvent copii de la o Casă de copii administrată de biserică, la sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980, informează ediţia de joi a ziarului britanic The Independent.

Cinci foşti rezidenţi ai casei „Sfântul Iosif” din Bavaria au prezentat declaraţii scrise pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung, susţinând că episcopul de Augsburg, Walter Mixa, un cleric conservator controversat, numit de Papă în 2005, obişnuia să lovească şi să supună unui tratament înjositor copiii, în timpul unor „şedinţe” de pedeapsă.

Dieceza episcopului Mixa a respins miercuri acuzaţiile drept „absurde, neadevărate şi, evident, inventate în scopul de a-l defăima pe episcop”. Acuzaţiile au apărut în contextul în care Vaticanul pregăteşte o apărare judiciară legat de care se speră ca Papa să fie apărat de un proces în Statele Unite, în care se doreşte ca Suveranul Pontif să răspundă la întrebări sub jurământ legate de un scandal de abuz sexual.

Documentele tribunalului, obţinute de Associated Press, arată că avocaţii Vaticanului intenţionează să susţină că Papa are imunitate ca şef al statului Vatican şi că episcopii americani care au supravegheat preoţii abuzivi nu au fost angajaţi ai Vaticanului.
Sfântul Scaun încearcă să împiedice ca primul caz din SUA să ajungă la stadiul de a stabili dacă victimele au dreptul la o acţiune împotriva Vaticanului pentru faptul că acesta nu a alertat poliţia sau publicul cu privire la preoţii romano-catolici care au molestat copii.

În Germania, Hildegard Sedlmayr, de 48 de ani, fostă rezidentă la Casa de copii din oraşul bavarez Schrobenhausen, unde episcopul Mixa era preot la vremea respectivă, a declarat pentru Süddeutsche Zeitung că la vârsta de 15 ani, episcopul a târât-o din pat şi a lovit-o în mod repetat pe braţ. „M-a apucat de cămaşa de noapte, m-a tras afară din patul meu şi m-a lovit în mod repetat în partea superioară a braţului.

După aceea braţul meu a fost acoperit de vânătăi”, a spus ea. „Cei doi ani petrecuţi la Casa Sfântul Iosif au fost cei mai răi din viaţa mea”, a mai adăugat Hildegard.
Un alt fost rezident al Casei, identificat cu numele de Thomas Huber, a spus că a suferit dureri „câteva zile” după ce episcopul Mixa l-a biciuit. „Am fost silit să stau aplecat peste o bancă, apoi Mixa m-a lovit de 35 de ori cu un bătător de covoare”, a spus el.

Alţi treu foşti rezidenţi au spus că episcopul Mixa pedepsea în mod obişnuit de copiii cu palmele peste faţă, pumni peste braţe şi bătăi. Ei mai spun că şi unele călugăriţe catolice care au condus Casa îi loveau de asemenea pe copii cu mături şi pantofi de lemn.
„Copiii ai căror părinţi nu au vizitat niciodată instituţia erau cei care au fost cel mai mult bătuţi”, a declarat un rezident care apare sub numele de Markus Tagwerk. „De-a lungul anilor, Mixa mi-a tras jos pantalonii şi m-a bătut tare pe spate în cel puţin 50 de ocazii separate”, a spus el.

Contemporan al Papei, episcopul Mixa, 68 de ani, a fost preot în Schrobenhausen până în 1996, când a fost numit episcop de oraşul bavarez Eichstätt. In 2005, Pontiful l-a numit personal pe colegul său în postul superior de episcop de Augsburg.
Episcopul Mixa este recunoscut ca membru al grupului conservator radical de lideri ai Bisericii Catolice germane, din care a făcut parte şi Papa înainte de numirea sa la Vatican.

Episcopul şi-a atras controverse la începutul acestui an, susţinând că „aşa-numita revoluţie sexuală” a fost de vină pentru scandalul de abuz sexual din Biserica Catolică. Cancelarul Angela Merkel l-a criticat pentru faptul că el a susţinut că încercarea ei de a ameliora îngrijirea copilului în Germania a transformat femeile în „maşini de născut”.
Episcopul Mixa este al doilea catolic german important legat de Papă care se confruntă cu acuzaţii. Monseniorul Georg Ratzinger, fratele Suveranului Pontif, a recunoscut în martie că a lovit tineri corişti pe vremea când era director al renumitului cor din Germania „Regensburger Domspatzen”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata