Scandal într-o închisoare belgiană din cauza brutalităţii unor poliţişti

“Niste fapte extrem de grave, intolerabile” au avut loc in lunile septembrie si octombrie la inchisoarea Bruxelles-Forest, au afirmat intr-un raport oficial, membrii unei echipe de control.

Aceasta instanta oficiala include un magistrat, un medic si un avocat. Comisia a denuntat, luni 16 noiembrie, scene de mare brutalitate, orchestrate de politistii din zona Bruxelles- Midi, in timpul celor doua zile de greva a paznicilor, la 22 septembrie si 30 octombrie, scrie ziarul francez Le Monde.

Reprezentantii forte lor de ordine chemati sa-i inlocuiasca pe paznici ar fi instaurat cu aceasta ocazie un adevarat regim de teroare si de amenintare. “A fost ca la Abou Ghraib”, sintetizeaza cotidianul flamand De Standaard, facând aluzie la scandalul dezvaluit in 2004 al violentelor unor soldati americani asupra unor detinuti irakieni in inchisoarea Abou Ghraib, in apropierea Bagdadului.

La 30 octombrie, “4 sau 5” politisti purtând cagule au lovit un detinut, l-au dus in celula si l-au fortat sa se dezbrace, dupa care l-au lovit cu bâtele peste spate si in testicule. Detinutul a fost obligat sa spuna in timp ce era batut “profetul Mahomed este un pedofiľ si “Mama mea este o târfa”, precizeaza raportul comisiei de control. Politistii au mai lovit, in aceeasi zi, un detinut cu o sticla in fata, iar altuia i-au smuls urechea.

În continuare, ei s-au legat de unul dintre fostii lor colegi, incarcerat in cadrul unei anchete asupra unei povesti de moravuri. Barbatul este hartuit câteva ore si amenintat ca ar putea fi inchis pentru pedofilie. În cele din urma, fostul politist si-a taiat venele dar avea sa fie salvat in extremis de gardienii care si-au reluat munca.
La 20 septembrie, un detinut descris ca fragil din punct de vedere psihologic a fost luat ca tinta. Tânarul le ceruse politistilor permis iunea de a-i te lefona mamei sale, femeie handicapata, domiciliata la 60 km de Forest.

Voise s-o instiinteze ca fusese anulata vizita la vorbitor prevazuta pentru a doua zi. Politistii ii interzic si ii ordona sa se intoarca in celula, dar tânarul refuza. Atunci este batut pâna sângereaza. Doar interventia unui medic l-a putut salva, fiind dus la spital in stare critica.
Raportul comisiei de control referitor la cele doua zile mai mentioneaza de asemenea amenintarile adresate conducerii, personalului si supraveghetorilor pentru a nu spune nimic despre violente. “Personalul prezent a incercat sa intervina, dar era imposibil sa-i apere pe detinuti”, a explicat un membru al conducerii.

Cu toate acestea, unele informatii au ajuns la diverse instante, iar publicarea raportului comisiei de control a declansat mai multe anchete: in cadrul zonei de politie Bruxelles-Midi, in “Comitetul P”, care conduce serviciile politienesti si la parchetul din Bruxelles, unde a fost desemnat un judecator de instructie. Aceste dezvaluiri au fost facute in conditiile in care cu putin timp in urma, un sindicat politienesc isi punea intrebari legate de metodele de recrutare ale politiei. Potrivit acestui sindicat, nivelul unor tineri recruti este foarte nesatisfacator iar calitatile lor profesionale si morale ridica semne de intrebare.

Incidentele de la inchisoarea din Forest relanseaza, in orice caz, polemica referitoare la inchisorile belgiene, uneori vetuste si adesea suprapopulate. În prezent sunt disponibile aproximativ 8.300 de locuri, dar numarul detinutilor se ridica deja la 10.600. Stefaan de Clerck, ministrul belgian al justitiei, a lansat un plan de modernizare si de constructie, cuplat cu inchirierea de celule in Olanda.
Fara a-i apara pe colegii lor, sindicalistii politiei subliniaza greutatile cu care se confrunta politistii când trebuie sa patrunda in interiorul inchisorilor, in fata detinutilor infuriati atât de grevele paznicilor cât si de conditiile de detentie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata