Femeile cu puţini copii sunt mai expuse cancerului uterin

În ultimele decenii s-a înregistrat un număr record de femei diagnosticate cu cancer uterin, cauza fiind faptul că nu au copii sau au puţini. Rata bolii a crescut cu aproape 50% în ultimii 30 de ani, constată cu regret Daily Mail.

Doctorii arată că faptul că femeile aleg să aibă puţini copii – sau deloc -, adesea pentru a face carieră, este una din principalele cauze ale bolii. O altă cauză a cancerului uterin este obezitatea, care poate dubla riscul de a face o tumoare.
În Marea Britanie, circa 1 700 de femei mor anual de cancer uterin, arată Cancer Research UK, care adaugă că 19 femei din 100 000 dezvoltă această boală, faţă de 13/100 000 în 1975, creşterea fiind de aproape 50%.

Cancerul uterin este a patra formă de cancer la femei, iar incidenţa lui a crescut mai repede decât orice altă formă a bolii, în afara melanomului malign, o formă de cancer al pielii. El apare de obicei după menopauză, între 60 şi 69 de ani. Experţii spun însă că riscul de îmbolnăvire creşte când există cantităţi mai mari de estrogen în sânge. Nivelul acestui hormon este mai scăzut în timpul sarcinii;

prin urmare, femeile cu puţini copii au niveluri crescute de estrogen o perioadă mai lungă de timp. Invers, cele care au mai mulţi copii au perioade mai scurte în timpul vieţii când sunt expuse riscului de îmbolnăvire. Şi femeile suprapoderale sau obeze au cantităţi mai mari, ţesutul gras transformând alţi hormoni în estrogen.

O altă tendinţă evidentă este că femeile împing tot mai târziu formarea unei familii, ceea ce înseamnă că vor avea mai puţini copii decât înainte. Altele aleg să nu aibă copii sau se hotărăsc prea târziu, când fertilitatea lor scade. Potrivit statisticilor oficiale, una din cinci femei n-a avut copii până la 40 de ani, de două ori mai mult decât acum 20 de ani. Familiile sunt mai mici, doar una din 10 femei având mai mult de patru copii, faţă de una la cinci în urmă cu 20 de ani, se încheie articolul din Daily Mail.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata