Filmele mute regizate de Alfred Hitchcock revin la viaţă

Într-un laborator cu dotări deosebite, o echipă de tehnicieni lucrează la restaurarea unei comori din arhivele cinematografiei britanice: primele filme, mute, realizate de Alfred Hitchcock, relatează AFP.

Specialiştii umblă cu mare atenţie cu fragilele bobine de nitrat, descoperind la microscop cele mai mici zgârieturi, pete sau praf de pe bandă. Institutul de Film Britanic a început munca titanică de restaurare a filmelor mute ale lui Hitchcock şi de digitalizare a lor. Rezultatul final, din puctul de vedere al calităţii, va fi uimitor pentru spectatori.

‘Am adus din toată lumea copiile în cea mai bună stare, le vom curăţa, vom înlătura toare defectele, atât cât se poate, pentru a obţine o variantă cât mai apropiată de original’, a declarat AFP un purtător de cuvânt al institutului. ‘Laboratorul este ca un Rolls-Royce în domeniul restaurării filmelor. Impresia va fi că filmele au fost turnate în ajunul vizionării’, a adăugat el. ‘Versiunile restaurate vor rula în cinematografe şi vor fi lansate şi pe DVD. Îl vom aduce pe Hitchcock în era digitală’, a mai spus purtătorul de cuvânt al institutului.

Hitchcock este considerat unul din cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor pentru capodopere ca ‘Psihoză’ (1960) sau ‘Păsările’ (1963), dar el şi-a făcut un nume încă din anii 1920, în ţara sa natală, Anglia, în filmul mut. Misterul şi suspansul existau deja în creaţiile sale în alb-negru, care anunţau viitoarele filme clasice hollywoodiene. În prezent, nouă filme sunt restaurate la Berkhamsted (nord-vestul Londrei), unde sunt păstrate arhivele institutului.

În jur de 200 000 de bobine sunt depozitate până în tavan, la o temperatură constantă de 5 grade C. Costul proiectului de restaurare este evaluat la 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de euro), finanţarea provenind din lumea întreagă. Institutul a lansat un apel pentru găsirea unei copii a filmului ‘The Mountain Eagle’ (1927), ale zecelea lung-metraj mut realizat de Hitchcock, singurul care lipseşte. De acum, este cel mai căutat film, încheie AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata