Filmul „Noe” este criticat atât de creştini, cât şi de musulmani

Filmul ‘Noe’, adaptare hollywoodiană a poveştii potopului regizată de Darren Aronofsky, este criticat atât de creştini americani, cât şi în unele ţări cu populaţie majoritar musulmană, relatează la-croix.com.

Noe, interpretat de Russell Crowe, este profet în religia islamică, aşa încât este interzisă reprezentarea lui, cel puţin aceasta este concluzia universităţii Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate islamică din Egipt.

Aceasta apreciază că filmul ‘Noe’ nu este conform cu sharia, legea islamică, şi face un apel la comitetul de cenzură egiptean să îl interzică. ‘Al-Azhar repetă refuzul oricărei proiecţii care îi reprezintă pe Allah şi pe tovarăşii profetului Mahomed’, a afirmat autoritatea săptămâna trecută. Tot atunci comitetele de cenzură din Qatar, Bahrein şi Emiratele Arabe Unite au informat studiourile Paramount că vor interzice filmul în ţările lor.

Și cercurile creştine din Statele Unite, îndeosebi cele protestante, sunt de părere că pelicula este ‘prea violentă’ şi ‘prea întunecată’, iar Kenneth Alfred, adept al creaţionismului, consideră că filmul nu respectă întocmai textul biblic.

Studiourile Paramount, îngrijorate să nu piardă public din cauza acestei polemici, a testat o versiune alternativă a filmului, arată cotidianul britanic The Guardian. Noua versiune ar începe cu un montaj de imagini cu caracter religios şi s-ar încheia cu o piesă de rock creştin, în pofida opoziţiei regizorului Darren Aronofsky.

Într-o scrisoare deschisă adresată Hollywoodului, o asociaţie de consumatori credincioşi, în majoritate creştini, publică un sondaj potrivit căruia 98% din persoanele intervievate nu sunt mulţumite de adaptarea de către Hollywood a textelor religioase.

Producătorii au decis, la cererea unei asociaţii creştine, să adauge la promovarea filmului următoarea clarificare: ‘Acest film este inspirat din povestea lui Noe. Chiar dacă pelicula are anumite libertăţi artistice, credem că ea rămâne fidelă esenţei, valorilor şi integrităţii acestei poveşti fundamentale pentru milioane de credincioşi. Povestea originală a lui Noe poate fi citită în Geneza.’

În sprijinul acestor eforturi, actorul Russell Crowe, uitând că mulţi detractori ai filmului sunt protestanţi, i-a trimis un tweet Papei Francisc pe 22 februarie, în care a scris: „Stimate Sfinte Părinte. Vreţi să vedeţi filmul Noe de Darren Aronofsky? Sunt sigur că îl veţi găsi fascinant”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata