General Motors își propune să pună capăt vânzării mașinilor alimentate cu benzină, mașinilor diesel, SUV-urilor și camioanelor ușoare până în 2035

14

General Motors Co (GM), care a declarat, de asemenea, că intenționează să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2040, a făcut anunțul dramatic la puțin peste o săptămână după ce președintele Joe Biden și-a luat angajamentul de a combate emisiile de gaze cu efect de seră și de a crește vânzările de vehicule electrice (EV).

GM a vândut 2,55 milioane de vehicule în Statele Unite anul trecut, dar doar aproximativ 20.000 erau vehicule electrice, hatchback-ul Chevy Bolt. Acesta a declarat în noiembrie că investește 27 de miliarde de dolari în vehicule electrice și autonome în următorii cinci ani, în creștere de la 20 de miliarde de dolari planificați înainte de pandemia de coronavirus.

Acțiunile GM, care au urcat până la 7,4% joi, s-au închis cu 3,5%.

Directorul executiv Mary Barra a împins GM să îmbrățișeze vehiculele electrice și să se îndepărteze de vehiculele pe benzină.

Ea a spus într-o declarație că producătorul auto a lucrat cu Environmental Defense Fund (EDF), un grup de apărare a mediului, pentru a „dezvolta o viziune comună a unui viitor complet electric și o aspirație de a elimina emisiile de gaze prin țevi de eșapament de la noile vehicule ușoare până în 2035 . ”
Analistul auto Morgan Morgan, Adam Jonas, a declarat că decizia este „bazată în principal pe motive economice … Ar decide GM să renunțe la o afacere în mai puțin de 15 ani dacă ar simți cu adevărat că va scoate bani și va oferi valoare economică pozitivă?”

Jonas a adăugat că investitorii ar trebui să caute majoritatea, dacă nu toți producătorii de automobile, „pentru a urma precedentele GM”.

În septembrie, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat că statul intenționează să interzică vânzarea de autoturisme și camioane noi pe benzină începând cu 2035. Mai multe state, inclusiv Massachusetts, spun că intenționează să urmeze exemplul.
Newsom a numit anunțul GM un „schimbător de jocuri”, dar Consiliul pentru resurse aeriene din California a spus „dacă GM este serioasă în ceea ce privește curățarea aerului pe care îl respiră copiii noștri astăzi, trebuie să renunțe la apărarea retrocedărilor administrației Trump a standardelor federale de emisii ale vehiculelor”.

GM și alți producători auto importanți s-au alăturat lui Trump anul trecut, într-o provocare legală pentru restabilirea standardelor federale de emisii ale vehiculelor până în 2026.

Cu toate acestea, în noiembrie, GM s-a retras dintr-un caz juridic separat, în care a luat parte la efortul administrației Trump de a împiedica California să stabilească propriile reguli privind emisiile vehiculelor.

Săptămâna trecută, Biden a îndrumat agențiile SUA să reconsidere retrogradarea emisiilor Trump și revocarea autorității de emisii din California.

GM este „deschisă să colaboreze cu California și Administrația Biden pentru a ajunge la un acord privind un standard național și politici complementare pentru accelerarea electrificării sectorului de transport ușor”, a spus compania într-un comunicat separat.

Cu toate acestea, în anunțarea schimbării, GM a reafirmat angajamentul de a produce vehicule cu emisii zero.

„Luăm măsuri pentru a putea elimina emisiile de țevi de eșapament până în 2035”, a declarat Dane Parker, directorul general de sustenabilitate al GM, în cadrul ședinței media. „Stabilirea unui obiectiv pentru noi peste 15 ani este absolut accesibilă.”

Președintele EDF, Fred Krupp, a declarat într-o notă: „Cu acest pas extraordinar în față, GM clarifică clar că luarea de măsuri pentru eliminarea poluării cu toate vehiculele ușoare noi până în 2035 este un element esențial al planului de afaceri al oricărui producător de automobile”.

GM a mai spus că va furniza energie 100% regenerabilă pentru a alimenta fabricile sale din SUA până în 2030 și fabricile globale până în 2035, cu cinci ani înaintea unui obiectiv anterior.

David Friedman, vicepreședinte la Consumer Reports și fostă autoritate de reglementare auto a administrației Obama, a declarat că „aspirațiile puternice sunt importante și inspiraționale, dar planurile ferme de producție și politicile puternice sunt cele care mișcă piața și climatul”.

Peste jumătate din cheltuielile de capital și echipa de dezvoltare a produselor GM vor fi dedicate programelor de vehicule electrice, a spus GM.

Biden a promis luni să înlocuiască flota guvernului SUA de aproximativ 650.000 de vehicule cu modele electrice, pe măsură ce noua administrație își îndreaptă atenția către energia curată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata