„Grădina Edenului”, de unde descinde omul modern, se află în sudul Africii

Paleoantropologul Curtis Marean, cercetător la Universitatea Arizona din SUA, a ajuns la concluzia că în urmă cu aproximativ 164.000 de ani pe Pământ rămăseseră doar câteva sute de reprezentanţi ai speciei Homo sapiens.

Aceştia trăiau pe o fâşie nu prea mare de uscat pe coasta de sud a Africii, dezvăluie în ediţia sa din august revista Scientific American. Într-un interviu acordat anterior The Daily Mail, Marean a numit această regiune ‘Grădina Edenuluľ, de unde provine întreaga omenire modernă.
El a ajuns la această concluzie după ce, împreună cu grupul său de cercetători, a explorat peşterile din împrejurimile Pinnacle Point, nu de parte de oraşul sud-african Mosselbaai, unde a descoperit urme ale prezenţei unei comunităţi umane relativ mari.

Astfel, după cum presupune omul de ştiinţă citat, cu aproximativ 195.000 de ani în urmă, pe Pământ s-a instalat o nouă perioadă glaciară care s-a încheiat acum circa 123.000 de ani. În această perioadă, cea mai mare parte a suprafeţei terestre era nepotrivită pentru viaţă din cauza temperaturilor extrem de scăzute şi a aridităţii, doi factori care au dus la extincţia multor specii.

Cu toate acestea, pe coasta de sud a Africii s-a dezvoltat o zonă naturală unicat, caracterizată în primul rând printr-o climă blândă, iar pe de altă parte printr-o abundenţă de hrană – plante şi vietăţi marine.
În plus, susţine Curtis Marean, multe din deprinderile specifice omului, precum obţinerea focului, au fost dobândite de Homo sapiens tocmai în acea perioadă de criză şi au jucat un rol-cheie în supravieţuirea populaţiei puţin numeroase din Africa de Sud.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă însă nu împărtăşesc opinia lui Curtis Marean, potrivit căreia într-o perioadă sau alta a evoluţiei pe Pământ ar fi rămas doar o singură comunitate de Homo sapiens. Potrivit acestora, comunităţi de Homo sapiens au existat şi acum circa 160.000 de ani pe teritoriul actual al Etiopiei şi Marocului.
Oricum, conform opiniei generale, pe baza unor studii genetice, o comunitate sau mai multe din care descinde omul modern s-au aflat doar pe continentul african.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata